Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

 
Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 20/12/21 - 11:45

Η τουρκική λίρα δε βρίσκει πάτο στην κατρακύλα της και το ένα ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου διαδέχεται το άλλο.

Μετά από την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη η χώρα να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια είχαμε σήμερα νέα εφιαλτική υποτίμηση της λίρας, η οποία υπολογίζεται αυτή τη φορά κοντά στο 6,5%.

Η λίρα διαπραγματεύεται στις 17,41 έναντι του δολαρίου, σε νέο ιστορικό χαμηλό, μετά από τα χαμηλά που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και ύστερα από τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στο 14% από το 15%. Η ισοτιμία με το ευρώ βρίσκεται στο 19,5.

Ο Ερντογάν την Κυριακή δήλωσε εκ νέου ότι δεν θα αφήσει την Τουρκία "να συντριβεί από τα επιτόκια”, προσθέτοντας ότι "με το θέλημα του Θεού, ο πληθωρισμός θα μειωθεί το συντομότερο δυνατό”.

Η λίρα εξάλλου έχει μειωθεί 134% από την αρχή του έτους, προκαλώντας αύξηση του κόστους για τις εισαγωγές, τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 21% τον περασμένο μήνα και αναμένεται να περάσει το 30% το επόμενο έτος. Οικονομολόγοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης λένε ότι η ταχεία νομισματική χαλάρωση είναι απερίσκεπτη και έχει εκτοξεύσει τις τιμές των εισαγωγών στα ύψη.