Το Ιράν κουνάει το…δάχτυλο στην Ελλάδα

 
Συνεχίζεται το θρίλερ με τα δυο ελληνικά πλοία στο Περσικό Κόλπο – Έντονη αντίδραση του Ιράν

Ενημερώθηκε: 31/05/22 - 16:12

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ με την κατάληψη των δυο ελληνόκτητων πλοίων από το Ιράν. 

Η Τεχεράνη σε αυστηρούς τόνος καλεί την Αθήνα από τη μία, να μην εμπλέκει τις ΗΠΑ αλλά από την άλλη συμβουλεύει την Ελλάδα να μην παίρνει εντολές από τις ΗΠΑ. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι παράλληλα οι Ιρανοί ζητούν συνεργασία και να μείνουν οι διμερείς σχέσεις «καλοπροαίρετες».

Τα παραπάνω ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

Το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης στα δυο ελληνόκτητα τάνκερ στον Περσικό Κόλπο έγινε ως αντίποινα στο γεγονός ότι η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως  ένα υπό ιρανική σημαία τάνκερ.  Μάλιστα στη συνέχεια  οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά του Ιράν.

Τόσο Έλληνες, όσο και Αμερικανοί διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ, ενώ ο  Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις ενόχλησαν τον Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, ο οποίος δήλωσε: «Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη, αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες».

«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», είπε κλείνοντας, ενώ προσέθεσε ότι οι Έλληνες ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ