Παραδοχή Φιντάν για καθυστερήσεις στα F-35: «Παίρνει περισσότερο χρόνο η άρση των κυρώσεων CAATSA» — Το περιφερειακό όραμα της Άγκυρας

 
φινταν

Ενημερώθηκε: 21/09/26 - 22:03

Στην παραδοχή ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άρση των κυρώσεων CAATSA και την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 καθυστερούν περισσότερο από το αναμενόμενο, προχώρησε από τη Νέα Υόρκη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Τουρκικής Προεδρίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Φιντάν υπογράμμισε τη διαχρονική σημασία της αμερικανοτουρκικής συμμαχίας, σημειώνοντας ότι οι πρόεδροι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ έχουν συμφωνήσει για την ταχεία επίλυση του ακανθώδους αυτού ζητήματος, αν και η υλοποίηση συναντά εμπόδια στο πεδίο.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι υπάρχει «πρωτοφανής συντονισμός» της Άγκυρας με Αμερικανούς απεσταλμένους, όπως οι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, σε μια σειρά από μέτωπα, από την Ουκρανία και τη Γάζα μέχρι τη Λιβύη και τον Καύκασο.

Στο πεδίο των περιφερειακών εξελίξεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε την Ουάσινγκτον να ασκήσει την επιρροή της για να συγκρατήσει το Ισραήλ, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, φέροντας ως παράδειγμα τη «Συμμαχία της Μέκκας» μεταξύ Τουρκίας, Πακιστάν και Σαουδικής Αραβίας.

Αναφερόμενος στις κύριες προκλήσεις της περιοχής, εστίασε στον πόλεμο με το Ιράν, την κρίση στην Υεμένη και τις ενέργειες του Ισραήλ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα στηρίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη Γάζα και την Ουκρανία στη βάση της αμοιβαίας συνεργασίας και του σεβασμού της κυριαρχίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ