Η κυβέρνηση της Β.Μακεδονίας θέλει αυτοκεφαλία από το Φανάρι

 
arxiepiskopi axriodos

Ενημερώθηκε: 07/06/22 - 13:37

H κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ξεκαθάρισε οριστικά ότι η απόδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας θα γίνει μόνο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, παρά τις όποιες τρικλοποδιές της Σερβίας.

Αυτή τη φορά οι επίσημες θέσεις της Βόρειας Μακεδονίας για λογαριασμό της νέας Εκκλησίας ήρθε από την Επιτροπή Σχέσεων με τις Θρησκευτικές κοινότητες. Η Επιτροπή αυτή της Βόρειας Μακεδονίας είναι φορέας αντίστοιχος με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος. «Εκφράζουμε τη χαρά και την ελπίδα μας για την τρέχουσα εξέλιξη της διαδικασίας, ιδιαίτερα τονίζουμε την προσδοκία μας στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τις αδιαμφισβήτητες αρμοδιότητες και δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριάρχη, να εκδοθεί Τόμος αυτοκεφαλίας, με πλήρη σημασία και εγκυρότητα, που θα συμβάλει στην προστασία και την άνθιση της καθολικής ορθοδοξίας, της ειρήνης και της ενότητας» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή ο Πατριάρχης της Σερβίας μετά το συλλείτουργο με τον αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο παρέδωσε τον «τόμο» αυτοκεφαλίας, χωρίς όμως η κίνηση να έχει αναγνωριστεί από κανέναν.

Η ανακοίνωση

Η Επιτροπή σχέσεων με τις θρησκευτικές κοινότητες, ως αρμόδιο κρατικό όργανο περί των θρησκευτικών θεμάτων και σχέσεων, με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί την περαιτέρω εξέλιξη της διαδικασίας της αναγνωρίσεως του αυτοκεφάλου καθεστώτος της ένδοξης και αρχαίας Αρχιεπισκοπής Αχρίδος από την ορθόδοξη οικουμένη.

«Η επισημοποίηση των συνοδικών αποφάσεων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Πατριαρχείο Πεκίου και η έκδοση της κατάλληλης Πράξης που παραδόθηκε χθες κατά το συλλείτουργο των δύο αδελφών εκκλησιών στον ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, αξίζει τον σεβασμό μας, την καλωσορίζουμε και την αξιολογούμε ως ένα σημαντικό βήμα που δείχνει την ωριμότητα, την ετοιμότητα και την αξιοπρέπεια της αγίας Εκκλησίας μας για την τιμή της αυτοκεφαλίας.

Ταυτόχρονα, αυτό είναι ένα βήμα που δείχνει ότι ξεπεράστηκαν τα διοικητικά ζητήματα μεταξύ των δύο Εκκλησιών και ένα βήμα που οδηγεί στον απώτερο στόχο, που επιθυμούσαν γενιές και γενιές των Ορθοδόξων πιστών μας και εκφράζεται μέσα από το ομόφωνο αίτημα Εκκλησίας και Κράτους: να εκδοθεί επίσημος Τόμος αυτοκεφαλίας από τον αρμόδιο φορέα στην ορθόδοξη οικουμένη - το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκπροσωπούμενο από τον Πρωτόθρονο Ιεράρχη, τον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α'».

Η Επιτροπή τονίζει τη σημασία του αναμενόμενου συλλείτουργου στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου, «με το οποίο θα επισημοποιηθεί η ιστορικά σημαντική απόφαση αναγνώρισης και αποδοχής της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος σε λειτουργική και κανονική ενότητα, μετά από αρκετούς αιώνες πειρασμών για την αρχαία Εκκλησία του λαού μας. Εκφράζουμε τη χαρά και την ελπίδα μας για την τρέχουσα εξέλιξη της διαδικασίας, ιδιαίτερα τονίζουμε την προσδοκία μας στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τις αδιαμφισβήτητες αρμοδιότητες και δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριάρχη, να εκδοθεί Τόμος αυτοκεφαλίας, με πλήρη σημασία και εγκυρότητα, που θα συμβάλει στην προστασία και την άνθιση της καθολικής ορθοδοξίας, της ειρήνης και της ενότητας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ