Πού στοχεύουν οι Τούρκοι με την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

 
Πού στοχεύουν οι Τούρκοι με την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Ενημερώθηκε: 05/08/22 - 09:35

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Ελλάδα την επικείμενη έξοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» από το λιμάνι Τάσουτζου στις 9 Αυγούστου.

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να αυξήσουν για μία ακόμη φορά την ένταση στη Ανατολίκή Μεσόγειο βγάζοντας για έρευνες το νεοαποκτηθέν και πλέον ισχυρό από τα συνολικά 4 γεωτρύπανα που διαθέτουν στον στόλο τους.  

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, το  γεωτρύπανο θα κάνει γεωτρήσεις «εντός τουρκικών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης», αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος ως προς την ακριβή τοποθεσία των ερευνών. Μάλιστα υπογράμμισε ότι τη θαλάσσια περιοχή που θα κινηθεί το γεωτρύπανο θα την ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ημέρα απόπλου του.

Το  γεγονός ότι οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές της Τουρκίας αν και  γνωρίζουν ήδη, αποφεύγουν να αναφέρουν τη θαλάσσια περιοχή όπου θα κινηθεί το γεωτρύπανο, δείχνει ότι η Αγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» ως διαπραγματευτικό χαρτί. Στόχος φυσικά  είναι να εκβιάσει κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και το ΝΑΤΟ για να ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματά της, με αντάλλαγμα τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Άδειες...γιαλαντζί από τα κατεχόμενα

Γεωτρήσεις με «άδεια» υποστηρίζουν ότι θα κάνουν οι Τούρκοι  στην κυπριακή ΑΟΖ.

Φυσικά όταν αναφέρονται σε  «άδεια» εννοούν το πλήρως ελεγχόμενο από την Άγκυρα κατοχικό καθεστώς.

Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη ρητορική της περί «υπεράσπισης των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων» και όχι εκμετάλλευσης, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι εάν το Abdulhamid Han κινηθεί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ – που είναι και το πιθανότερο σενάριο, αυτό θα είναι με την απαιτούμενη «άδεια».

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχήμ  Καλίν, σε πρόσφατες δηλώσεις του φρόντισε να υπενθυμίσει το επιχείρημα ότι η Τουρκία πήρε άδεια από τη λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου»  για τις γεωτρήσεις που προγραμματίζει να διεξάγει στην ανατολική Μεσόγειο. «Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την ‘Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα», δήλωσε ο Καλίν πρόσφατα. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ