Στρατιωτικές σχολές: Το πρόβλημα εντοπίστηκε και ακολούθησε η επίλυσή του!

 
evelpidon

Ενημερώθηκε: 07/09/22 - 09:52

Τη μείωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για το Ακαδημαϊκό Έτος 2022-2023 αποφάσισαν οι Στρατιωτικές Σχολές, αφού προηγουμένως διαπίστωσαν, και μάλιστα με «οδυνηρό» γι’ αυτές τρόπο, την επίπτωση που είχε η προηγούμενη ΕΒΕ σε αυτές, καθώς – εξαιτίας της – έμειναν πλήθος κενών θέσεων εισακτέων. Το γεγονός αυτό, αν δεν διορθώνονταν άμεσα, θα είχε τρομακτικό αντίκτυπο στη μελλοντική εύρυθμη λειτουργία όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς άλλο αριθμό μονίμων στελεχών τους υπολογίζουν αυτές και άλλος θα τους προέκυπτε, εξαιτίας της ΕΒΕ!

Αξίζει να σημειωθούν τα εξής, για να καταδειχθεί η φύση αλλά και το μέγεθος του προβλήματος.

Το 2021, λόγω της ΕΒΕ, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) στα Όπλα, ορίσθηκαν 155 θέσεις και έμειναν κενές οι 103!

Το 2022, για τον ίδιο λόγο, επίσης στα Όπλα της ΣΣΕ ορίσθηκαν 226 θέσεις και έμειναν κενές οι 139, ενώ στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Στρατού Ξηράς από τις 197 θέσεις έμειναν κενές οι 42!

Το 2022, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) από τις 41 θέσεις Μαχίμων έμειναν κενές οι 16! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 2026, όταν η Τάξη αυτή θα αποφοιτήσει από τη Σχολή, θα υπάρχει σχεδόν ένας Σημαιοφόρος ΜΟΝΟ για κάθε μεγάλη μονάδα επιφανείας του Στόλου, όπου πάνε υποχρεωτικά όλοι οι νέοι Σημαιοφόροι για απόκτηση θαλάσσιας εμπειρίας, προτού στη συνέχεια επιλέξει ο καθένας να πάει όπου θέλει (υποβρύχια, αεροπορία ναυτικού, βατραχάνθρωποι κλπ). Τραγική κατάσταση!

Η κατάσταση αυτή είχε περιέλθει σε αυτό το σημείο γιατί οι Στρατιωτικές σχολές είχαν ορίσει αρκετά υψηλή ΕΒΕ, προκειμένου να προσελκύσουν τους πραγματικά καλύτερους. Όμως, φαίνεται εκ του αποτελέσματος, ότι αυτό απεδείχθη μπούμερανγκ, καθώς νέοι που συγκέντρωναν υψηλή βαθμολογία και πετύχαιναν για παράδειγμα στη ΣΣΕ ή τη ΣΜΥ και με την ίδια βαθμολογία πετύχαιναν σε Πολυτεχνικές σχολές, επέλεξαν τις δεύτερες, καθώς σκέφτηκαν ότι μπορεί μεν να μην είχαν την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει μία Στρατιωτική Σχολή, αλλά από την άλλη δεν θα είχαν επίσης ένα εξαιρετικά επικίνδυνο, υπεύθυνο και στρεσογόνο επάγγελμα, με αμοιβή ελάχιστα ικανοποιητική, χωρίς πληρωμή αργιών, νυχτερινών, με πλήθος μεταθέσεων και όλα τα υπόλοιπα που αφειδώς προσφέρει ο Στρατός! Καθώς φαίνεται ότι οι «ιδεολόγοι» συνεχώς μειώνονται!

Αυτό το πρόβλημα το εντόπισαν φυσικά άμεσα οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων και σε συνεργασία με το καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησαν στη λύση για το επόμενο Ακαδημαϊκό Έτος 2022-2023.
Όπως είναι γνωστό ο ΕΒΕ της κάθε Στρατιωτικής Σχολής προκύπτει αν υπολογιστεί ο Μέσος Όρος των επιδόσεων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου όπου ανήκει η κάθε Σχολή, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που έχει επιλέξει η κάθε Σχολή.

Για παράδειγμα, στη ΣΣΕ η ΕΒΕ φέτος ήταν 1,20 και για το 2023 μειώθηκε στο 1. Αντίστοιχα στη ΣΜΥ από 1 που ήταν φέτος για το 2023 μειώθηκε στο 0,90, ενώ στη ΣΝΔ από το 1,20 που ήταν φέτος, μειώθηκε στο 0,90 για το 2023. Με τον τρόπο αυτό και σε βάθος τριετίας εκτιμάται ότι ο κάθε Κλάδος θα αναπληρώσει τις περσινές (ΣΣΕ) και φετινές (ΣΣΕ, ΣΜΥ, ΣΝΔ) απώλειες.

Γιατί τελικώς αποδεικνύεται ότι μπορεί να αγοράζουμε Rafale ή φρεγάτες Belh@rra και όλα τα υπόλοιπα υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψή τους, αλλά η έλλειψη του κατάλληλου αριθμητικά και ποιοτικά προσωπικού που θα τα στελεχώσει και θα τους δώσει πνοή, ώστε να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» των ΕΔ της χώρας και τις επόμενες δεκαετίες!

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ