Ο Αρχιεπίσκοπος Σκοπίων «φλερτάρει» με τους Ρώσους και προσπαθεί να κρατήσει γεφυρες με το Φανάρι και την Ελλαδικη Εκκλησία

 
Αρχιεπίσκοπος Σκοπίων Στέφανος

Ενημερώθηκε: 11/10/22 - 02:07

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η νέα Εκκλησία των Σκοπίων. Σε συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Στέφανου το θέμα της ονομασίας παραμένει θολό καθώς γίνονται γενικές αναφορές σε αυτό  και παράλληλα εκφράζονται ευχαριστίες προς τη Μόσχα η οποία αναγνώρισε την Εκκλησία των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονική».

Οι ευχαριστίες προς Μόσχα  προβληματίζουν καθώς τόσο το Φανάρι όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος έχουν διαμηνύσει πως δεν θα δεχτούν «τον όρο Μακεδονία και κάθε παράγωγού του». Ο Πατριάρχης Κύριλλος αναγνώρισε την Εκκλησία των Σκοπίων  “Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδος”, γεγονός που έχει ενοχλήσει την Αθήνα .

Στη συνενετευξή του στα Σκοπιανά Μέσα ο Στέφανος, σε μια προσπάθεια να πατήσει σε δύο βάρκες τόνισε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει αλληλογραφία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την συνέχιση των προετοιμασιών για τη χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας, καθώς μόνο αυτό είναι αρμόδιο να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας.

“Στην περίοδο που έχουμε μπροστά μας, και ελπίζω ότι θα είναι στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να γίνει η οριστική παραλαβή του Τόμου για την αυτοκεφαλία μας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ένας τέτοιος Τόμος έχει γενική ορθόδοξη σημασία. Μάλλον θα ακολουθήσει γραπτή αλληλογραφία, ίσως συνάντηση για να συμφωνηθούν τα τυπικά, καθώς και ο χρόνος και ο τόπος έκδοσης του Τόμου. Όλα βέβαια θα κριθούν ως στάση και απόφαση πληρότητας της Εκκλησίας μας – ενσαρκωμένη στην Ιερά Σύνοδο της ιεραρχίας μας”, ανέφερε.

Ο κ. Στέφανος επιχειρεί ταυτόχρονα να χρυσώσει το χάπι «πετώντας τη μπάλα στην κερκίδα» καθώς δεν αποκλείει τον όρο «Μακεδονία». όπως λέει η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι καμίας άλλης Εκκλησίας. “Το όνομα της Εκκλησίας δεν εκφράζει ποτέ εθνότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι “δεν επιδιώκουμε τη δόξα της ιστορικής Αρχιεπισκοπής Αχρίδος”.

Σε ερώτηση για τις απόψεις ότι η ενέργεια της Μόσχας αποτελεί προσπάθεια υπονόμευσης της διαδικασίας για την οριστική λύση του εκκλησιαστικού ζητήματος και τη χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απάντησε: “Ο δημοκρατικός χαρακτήρας της σύγχρονης κοινωνίας επιτρέπει το δικαίωμα της γνώμης και δίνει σε όλους την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους. Αναμένουμε όμως και αποδεχόμαστε ως ειλικρινή μόνο την αδελφική πρωτοβουλία του καθενός, συμπεριλαμβανομένης της κάθε Τοπικής Εκκλησίας, σε σχέση με το εκκλησιαστικό μας ζήτημα, που οδηγεί στην αποδοχή σύμφωνα με το ποιοι είμαστε και τι επιθυμούμε, τόσο ως έθνος όσο και ως Εκκλησία. Σύμφωνα πάντα με την τάξη των πραγμάτων στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Επομένως, όχι μόνο από τη Ρωσική, αλλά περιμένουμε το αυτοκέφαλό μας να γίνει αποδεκτό από όλες τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες που δεν έχουν ανακοινώσει τη θέση τους μέχρι στιγμής, ώστε να μοιραστούμε τη χαρά μας μαζί τους”.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Στέφανος θέλει να έχει καλές σχέσεις  και με τον φιλορώσο Πατριάρχη Σερβίας κ. Προφύριο, την ώρα που η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιθυμούν καλές σχέσεις μόνο με το Φανάρι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ