Οι αλυσιδωτές εξελίξεις ενός μπλάκ άουτ στη Γερμανία

 
ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ

Ενημερώθηκε: 20/11/22 - 17:22

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Ένα  σενάριο για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη έμοιαζε απίθανο, ωστόσο τις τελευταίες μέρες η πιθανότητα αυτή ενισχύεται για την Γερμανία. Πάνω από το 40% των Γερμανών φοβούνται ένα μπλακ άουτ τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με τις εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών Funke Mediengruppe. Είναι πιθανό το 2023 η Γερμανία να βρεθεί αντιμέτωπη με διακοπές ρεύματος όχι μόνο λόγω έλλειψης ενέργειας, αλλά και λόγω στοχευμένης, προσωρινής διακοπής, με στόχο την αποφυγή ενός γενικού μπλακ άουτ. 

Τι συνέπειες θα είχε κάτι τέτοιο στην οικονομία;

To γεγονός αυτό θα αυξήσει την οικονομική αβεβαιότητα, καθώς  θα πραγματοποιούνται με δυσκολία οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Είναι πιθανό οι υπεύθυνοιχάραξης πολιτικής να εισηγηθούν την επιβολή capitalcontrols, καθώς το σενάριο μιας μελλοντικής μεγάλης διακοπής ρεύματος, οδηγεί αυτή τη στιγμή σεκατακόρυφη αύξηση της ζήτησης των πολιτών για μετρητά. Nα σημειωθεί πώς ήδη το ποσοστό των καθημερινών αγορών στη χώρα με μετρητά φτάνει το 60%, σύμφωνα με μελέτη της Bundesbank.

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών και τα ΑΤΜ θα είναι εκτός λειτουργίας. Όσον αφορά τον κλάδο του εμπορίου, οιπερισσότερες ταμειακές μηχανές των καταστημάτων δεν έχουν πηγή ενέργειας έκτακτης ανάγκης, καθιστώντας έτσι την χρήση μετρητών μονόδρομο. Φυσικά, μια εκτεταμένη διακοπή ρεύματος θα είχε αντίκτυπο και στην αύξηση του ποσοστού της παραοικονομίας, στην οποία οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με μετρητά. 

Ανησυχίες υπάρχουν και για τις επιπτώσεις στην βιομηχανία της χώρας, τον βασικότερο πυλώνα ανάπτυξής της. Πολλές βιομηχανίες στην Γερμανία ήδη μειώνουν την παραγωγή τους και αρκετές απειλούνται με λουκέτο. Από 1 Ιανουαρίου μέχρι και τον Απρίλιο του 2024, το Γερμανικό κράτος θα εγγυάται για τις μεγάλες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, (με ετήσια κατανάλωση άνω των 1500 ΜWh), την τιμή των 7cent/kW, αλλά για το 70% της κατανάλωσης. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδότηση είναι η διατήρηση του 90% του εργατικού δυναμικού τους για όσο διάστημα επιδοτούνται. 

Γλαφυρά αλλά ενδεικτικά της οριακής ενεργειακής κατάστασης της Γερμανίας, είναι δημοσιεύματα , ότι την ίδια ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εμπόδια  στον σχεδιασμό της για νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης, καθώς αυτή πρέπει να καλύπτεται κυρίως από την εγχώρια παραγωγή, κάτι το οποίο συνεπάγεται τεράστια κατανάλωση ενέργειας και εκπομπές CO2. Τοδιεθνές ινστιτούτο μελετών TNI (Transnational Institute) εκτιμά ότι εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα τεθεί σε κίνδυνο τόσο η επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης όσο και το σχέδιο στρατηγικής εξοικονόμησης ενέργειας της γερμανικής κυβέρνησης.

Τι είδους ελληνικές επενδύσεις υπάρχουν στη Γερμανία;

Οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες έχουν ιδρύσει θυγατρική στην Γερμανία, είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Κυρίως πρόκειται για ναυτιλιακές εταιρίες, εταιρίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και τεχνολογίας, εταιρείες τροφίμων, εταιρείες κατασκευής επίπλων καθώς και εταιρείες κατασκευής ανελκυστήρων. Από την άλλη, πρόοδος σημειώνεται στον τομέα του εμπορίου καθώς οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2022 ενισχύθηκαν κατά 15,4%.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ