Τα Σκόπια πανηγυρίζουν για τη νομιμοποίηση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας

 
Τα Σκόπια πανηγυρίζουν για τη νομιμοποίηση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας

Ενημερώθηκε: 20/03/23 - 13:57

Nόμιμα θα λειτουργεί ως "μη κρατικός οργανισμός" Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στη Φλώρινα μετά την απόφαση του δικαστηρίου της πόλης η οποία απέρριψε τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει διάφοροι σύλλογοι.

Η απόφαση για τη νόμιμη λειτουργία προκάλεσε ενθουσιασμό στη Βόρεια Μακεδονία όπου τα τοπικά Μέσα κάνουν λόγο για ιστορική νίκη των Μακεδόνων και της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Στον τηλεοπτικό σταθμό sitel αναφέρθηκε οτι "το ελληνικό δικαστήριο του Λέριν (έτσι ονομάζουν τη Φλώρινα) ενέκρινε την ύπαρξη του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» και απέρριψε τις αγωγές των συλλόγων που εναντιώθηκαν στο έργο του

«Μετά από αρκετούς μήνες αντιδικίας, τεταμένες ακροάσεις και μεγάλο αριθμό μαρτύρων, την Παρασκευή το δικαστήριο έκρινε ως αβάσιμες και απαράδεκτες τις δεκάδες μηνύσεις που υπέβαλαν σύλλογοι οι οποίοι εναντιώθηκαν στο έργο του Κέντρου.

Με ανακοίνωση του το Κέντρο Πανηγυρίζει για την απόφαση την οποία χαρακτηρίζει ιστορική: «Με την ιστορική απόφαση της 16ης Μαρτίου 2023 το Πρωτοδικείο Φλώρινας απέρριψε την καταγγελία του Εισαγγελέα.

Επίσης, απέρριψε τις Τριτανακοπές που κατατέθηκαν από την Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας-Αυστραλίας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων – Ο Παύλος Μελάς, όπως και τις Παρεμβάσεις που κατατέθηκαν από τον Σύνδεσμο Προάσπισης Μακεδονίας-Θράκης, την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, τον Σύλλογο ο Αριστοτέλης, όπως και τις πρόσθετες παρεμβάσεις από πλευράς της, Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Οι παραπάνω απορρίφθηκαν όχι μόνο ως αβάσιμες, αλλά κυρίως ως απαράδεκτες.

Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα παραμένει νόμιμα εγγεγραμμένο.

Το Κέντρο επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του που μετά από πολλούς αγώνες των τελευταίων δεκαετιών, οι ομιλητές της Μακεδονίας στην Ελλάδα έχουν επιτέλους μια θετική δικαστική έκβαση να γιορτάσουν.»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Κέντρο αναφέρει ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου θα εργαστεί για το άνοιγμα γραφείων και σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου ζουν «μακεδόνες».

Μετά την δικαστική απόφαση το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη των στόχων του, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

– Μελέτη της μακεδονικής λογοτεχνικής γλώσσας από τους πολίτες της Ελλάδας, μέσω Διαδικτύου.

– Υποστήριξη προσπαθειών εισαγωγής της μακεδονικής γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

– Υποστήριξη των προσπαθειών για μελλοντική συγκρότηση παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός των υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την κατάρτιση εκπαιδευτικών στη μακεδονική γλώσσα, καθώς και για την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και διδακτικού υλικού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ