ΕΑΒ : Υπογραφή στρατηγικού Μνημονίου με την ισραηλινή IAI για την προσφορά του Προηγμένου Αυτόνομου Υποβρύχιου Συστήματος BlueWhale στο Π.Ν

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 07/05/25 - 20:13

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), στρατηγικού επιπέδου, υπόγραψε σήμερα το πρωί η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με την ισραηλινή Israel Aerospace Industries (IAI) για την προσφορά του Προηγμένου Αυτόνομου Υποβρύχιου Συστήματος BlueWhale στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η προαναφερθείσα, μικρής διάρκειας, σεμνή τελετή, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς Εκθέσεως αμυντικών εξοπλισμών, ασφαλείας και τεχνολογίας DEFEA 2025, υπογραμμίζοντας έτσι την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών της αεροδιαστημικής βιομηχανίας Ελλάδος και Ισραήλ, αποτελώντας σημαντικό ορόσημο στην αμυντική και επιχειρηματική σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών.

Από πλευράς της ΕΑΒ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αντιναύαρχος (ε.α.) Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ, τόνισε ότι «Αυτή η στρατηγική συνεργασία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των υποθαλάσσιων αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας. Η ενδεχόμενη ενσωμάτωση και συμπαραγωγή του BlueWhale εμβαθύνει τους διμερείς δεσμούς και συνιστά άλμα προς την τεχνολογική αυτονομία της χώρας. Το Αιγαίο, ως περιοχή με σύνθετη γεωγραφία, απαιτεί δυνατότητα διαρκούς επιτήρησης, που εξασφαλίζει ταχεία αντίδραση και επιχειρησιακό πλεονέκτημα. Η ένταξη του BlueWhale θα προσφέρει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μια αξιόπιστη λύση που συνδυάζει ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, αντιμετώπιση ναρκών και ικανότητες επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών».

Από πλευράς της ΙΑΙ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αυτής κ. Boaz Levy, τόνισε ότι «Είμαστε υπερήφανοι που ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την ΕΑΒ, μέσω αυτής της στρατηγικής συμφωνίας, ενισχύοντας περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας. Η συνεργασία αυτή αντανακλά τη βαθιά δέσμευσή μας να στηρίξουμε τις αμυντικές προτεραιότητες της χώρας, προσφέροντας λύσεις αιχμής με αποδεδειγμένη επιχειρησιακή αξία, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τη ντόπια βιομηχανία, την τεχνολογική ανεξαρτησία και τη μακροπρόθεσμη περιφερειακή ανθεκτικότητα. Μαζί, οι αεροδιαστημικές βιομηχανίες των δύο χωρών διευρύνουν τα όρια της θαλάσσιας επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών για την καλύτερη προστασία των εθνικών συμφερόντων και της σταθερότητας».

Στο πλαίσιο της προαναφερθείσης συνεργασίας, συμφώνως με την ΕΑΒ, η ελληνική εταιρεία «…θα διαδραματίσει καίριο ρόλο τόσο στην παραγωγή όσο και στην τεχνολογική εξέλιξη του αυτόνομου υποβρύχιου συστήματος BlueWhale, αξιοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρία της στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή σύνθετων τεχνολογικών συστημάτων. Μέσω του MoU, η ΕΑΒ θα αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία αιχμής της IAI, με δυνατότητες μεταφοράς τεχνογνωσίας και ενεργή συμμετοχή σε έργα υψηλής επιχειρησιακής σημασίας.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το BlueWhale, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την IAI, είναι ένα μεγάλο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα μήκους 10,9 μέτρων, διαμέτρου 1,12 μέτρων και βάρους 5,5 τόνων, με δυνατότητα εκτελέσεως ενός ευρέως φάσματος αποστολών θαλάσσιας επιτηρήσεως και συλλογής πληροφοριών, όπως συλλογή δεδομένων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, εντοπισμό υποβρυχίων και υποθαλάσσιων στόχων, ακουστική αναγνώριση και ανίχνευση ναρκών στον βυθό.

«Το αυτόνομο υποβρύχιο μπορεί να εκτελεί μεγάλο μέρος των αποστολών ενός επανδρωμένου υποβρυχίου για αρκετές εβδομάδες, με ελάχιστο κόστος και ανάγκες συντήρησης και χωρίς να εκθέτει ανθρώπινο δυναμικό σε κίνδυνο. Το BlueWhale έχει ήδη επιχειρήσει επιτυχώς για χιλιάδες ώρες κατάδυσης και έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του σε πληθώρα αποστολών, όπως Επιτήρηση και Αναγνώριση (ISR), Ηλεκτρονικός Πόλεμος και Υποστήριξη Μέτρων Ηλεκτρονικής Επιτήρησης (EW/ESM), καθώς και Μέτρα Αντιμετώπισης Ναρκών (MCM).» σημειώνεται από την ΕΑΒ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ