Στα πρόθυρα πολέμου Ινδία και Πακιστάν, ενώ η Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία

 
dd

Πηγή Φωτογραφίας: Adnan Abidi /REUTERS

Ενημερώθηκε: 07/05/25 - 21:35

Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, συντάχθηκε την Τετάρτη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απευθύνοντας έκκληση σε Ινδία και Πακιστάν να προχωρήσουν άμεσα σε αποκλιμάκωση, καθώς οι δύο πυρηνικές δυνάμεις της Νότιας Ασίας βρίσκονται στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου.

Η Ινδία εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων στο πακιστανικό έδαφος αργά το βράδυ της Τρίτης, δηλώνοντας ότι στόχευσε υποδομές και μαχητές που ευθύνονται για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κασμίρ. Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν χαρακτήρισε τις επιδρομές «απρόκλητη και προκλητική πράξη πολέμου», με τον εκπρόσωπο του πακιστανικού στρατού να αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 26 άτομα.

Όπως αναφέρει το Politico, ο Καγκελάριος Μερτς, στην πρώτη του διεθνή επίσκεψη ως ηγέτης, συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις, με τον Μερτς να δηλώνει: «Η σύγκρουση πυροδοτήθηκε από μια ύπουλη τρομοκρατική επίθεση εις βάρος αθώων τουριστών».

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας κι εγώ συμφωνούμε ότι παρακολουθούμε με τη μέγιστη ανησυχία τις συγκρούσεις των δύο πυρηνικών δυνάμεων», πρόσθεσε. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται ψυχραιμία. Η σύνεση και η λογική είναι επιβεβλημένες.»

Ο Γερμανός Καγκελάριος υπογράμμισε πως Παρίσι, Βερολίνο και περιφερειακοί εταίροι καταβάλλουν προσπάθειες να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη σε αντίποινα, ενώ η Ινδία έκανε λόγο για πακιστανικά πλήγματα στην ελεγχόμενη από αυτήν πλευρά της Κασμίρ, τα οποία προκάλεσαν τον θάνατο δέκα αμάχων.

Υπενθυμίζεται ότι, η κρίση ξεκίνησε στις 22 Απριλίου, όταν ισλαμιστές μαχητές επιτέθηκαν σε τουριστική περιοχή στην Ινδική Κασμίρ, σκοτώνοντας 26 άτομα. Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, στόχος της επίθεσης ήταν Ινδουιστές τουρίστες — η θρησκευτική πλειονότητα της Ινδίας. Το Πακιστάν, όπου κυριαρχεί ο μουσουλμανικός πληθυσμός, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Οι δύο χώρες, που έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα και πιο πρόσφατα το 1999, διεκδικούν την πλήρη κυριαρχία στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Η Ινδία αντέδρασε αρχικά με διπλωματικά μέτρα, όπως η απέλαση Πακιστανών διπλωματών, η αναστολή συμφωνιών για τη διαχείριση υδάτινων πόρων και η ακύρωση θεωρήσεων. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τρίτης, ωστόσο, σηματοδοτούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Εξοπλισμών και Μη Διάδοσης, η Ινδία και το Πακιστάν διατηρούν περίπου 170 πυρηνικές κεφαλές η κάθε μία.

«Προτρέπουμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να λάβουν άμεσα μέτρα για αποκλιμάκωση,» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανουάρ Ελ Ανουάνι. «Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο.»

Από το Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, τόνισε: «Οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καλεί τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εμπλακούν σε απευθείας διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.»

«Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί στενές και μοναδικές σχέσεις με αμφότερες τις χώρες. Έχω καταστήσει σαφές στους ομολόγους μου ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω, δεν θα υπάρξει κανένας νικητής», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ινδία τον Φεβρουάριο για συνομιλίες σχετικά με την πολυαναμενόμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ–Ινδίας, ενώ η Βρετανία υπέγραψε διμερή εμπορική συμφωνία με το Νέο Δελχί μόλις αυτή την εβδομάδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ