Ο γνωστός από το σκάνδαλο των υποκλοπών τη δεκαετία του ’90, Χρήστος Μαυρίκης, φέρεται να είναι ο άνθρωπος που αποπειράθηκε να δωροδοκήσει δικαστή του Αρείου Πάγου. Για την υπόθεση έχει δοθεί εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο αρεοπαγίτης έκανε καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας. Στον ανώτατο δικαστικό λειτουργό παραδόθηκε επιστολή με την οποία του ζητείτο να παρέμβει σε εκκρεμή αστική υπόθεση με την υπόσχεση οικονομικού ανταλλάγματος.
Ήδη έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενώ υπάρχει προβληματισμός στον Άρειο Πάγο για αυτή την πρωτοφανή ενέργεια απροκάλυπτης δωροδοκίας ενός δικαστή ενόψει και της συνεδρίασης του αρμόδιου γνωμοδοτικού οργάνου του Ανώτατου Δικαστηρίου σε λίγες ημέρες που θα προτείνει πρόσωπα για την ηγεσία της δικαιοσύνης.
Ποιος είναι ο Χρήστος Μαυρίκης
Το όνομα του Χρήστου Μαυρίκη έγινε γνωστό τον Απρίλιο του 1993.
Ο υπάλληλος του ΟΤΕ, πέρα από το να καταγγείλει τις υποκλοπές, υποδεικνύει στους αστυνομικούς τον τρόπο με τον οποίο αυτές συνέβησαν. Σύμφωνα με τις διηγήσεις του ίδιου, ο οποίος μέχρι και σήμερα αναφέρεται σε αυτό του το εγχείρημα, είχε τοποθετηθεί ένας μηχανισμός σε ΚΑΦΑΟ αρκετά κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ που όχι απλά παγίδευε τις τηλεφωνικές ομιλίες του προέδρου του, Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά έδινε τη δυνατότητα στον πολιτικό αντίπαλό του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, να τις ακούει από το σπίτι του.
Όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Μαυρίκης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τα μέσα της εποχής ως ο «εθνικός κοριός», χρόνια αργότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, «παρακολουθούσαμε περισσότερα από 100 τηλέφωνα στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Η παγίδευση γινόταν μέσα από ΚΑΦΑΟ αλλά και μέσα από διαμερίσματα που νοικιάζαμε τότε. “Τραβάγαμε” τη γραμμή παράλληλα στα διαμερίσματα και βάζαμε εκεί τα μαγνητόφωνα. Είχαμε νοικιάσει 4 έως 5 διαμερίσματα και είχαμε τα τηλέφωνα μόνιμα εκεί» δήλωσε, προσθέτοντας πως μετά την αποδελτίωση, οι κρίσιμες συνομιλίες δίνονταν στο γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παρακολουθήσεις ήταν 24ωρες, με αποτέλεσμα οι καταγραφές να αφορούν και διάφορα προσωπικά ζητήματα του Ανδρέα Παπανδρέου, πέρα από τα πολιτικά. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μαυρίκης παρακολουθεί για αρκετό καιρό το τηλέφωνο της συζύγου του πρωθυπουργού, Δήμητρας Παπανδρέου, χωρίς όμως, κατά τον ίδιο, οι συνομιλίες αυτές να διαρρεύσουν στον τύπο.
Το πόρισμα των ελέγχων της επιτροπής συζητιέται στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 16 Ιουνίου 1994.
Σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώθηκε πως παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα, όχι μόνο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και του Μιλτιάδη Έβερτ, του Γεράσιμου Κουρή, του Γεωργίου Ράλλη, των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και του Αντώνη Λιβάνη. Ο υπάλληλος του ΟΤΕ τελικά οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς κρίθηκε ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία, με την ποινή φυλάκισης να φτάνει τα πέντε χρόνια.