Μέχρι την Ελλάδα «ταξίδεψε» ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά

 
Καπνός από Καναδά

Ενημερώθηκε: 20/05/25 - 23:48

Προς τη Μεσόγειο και την Ελλάδα μεταφέρθηκε ο καπνός που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές που «μαίνονται» στον Καναδά, λόγω ενός εντυπωσιακού φαινομένου που επικράτησε.

Μάλιστα, ο καπνός από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στη Μανιτόμπα, διένυσαν περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα για να φτάσουν στη χώρα μας, χάρη σε έναν υπερατλαντικό «αεροδιάδρομο» που δημιούργησε ισχυρός αεροχείμαρρος.

Το φαινόμενο αυτό δημιούργησε νέφη που λέγονται pyroCb (πυροσωρειτομελανίες) και τα οποία λειτούργησαν σαν καμινάδες, στέλνοντας καπνό και σωματίδια άνω των εννέα χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα.

Αυτό το επεισόδιο μεταφοράς καπνού αυτό δείχνει πώς ακραίες πυρκαγιές μπορούν να επηρεάσουν την ατμόσφαιρα σε ηπειρωτική, και σε ακραίες περιπτώσεις (π.χ., Αυστραλία 2020) πλανητική κλίμακα.

Σύμφωνα με τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, ο αέρας έφτασε σε ύψος 9–10 χιλιομέτρων πάνω από την Αθήνα στις 19 Μαΐου και είχε ξεκινήσει από την περιοχή των πυρκαγιών στον Καναδά, έξι ημέρες πριν.

Πυρκαγιές Καναδά

«Οι πυρκαγιές στη Μανιτόμπα έχουν καταστρέψει τεράστιες δασικές εκτάσεις, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες καπνού. Σε αυτά τα ύψη, ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε λίγες ημέρες!

Αν και βρίσκεται πολύ ψηλά για να επηρεάσει άμεσα την υγεία μας, ο καπνός αλληλεπιδρά με την ηλιακή ακτινοβολία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το κλίμα του πλανήτη», αναφέρει ο κόμβος πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, AtmoHub.

Πυρκαγιές Καναδά

Σε εικόνες που επισυνάπτονται αποτυπώνονται (εικόνα 1) οι στρωματώσεις καπνού (μέσα στα κόκκινα πλαίσια), όπως καταγράφηκαν από τους σταθμούς lidar του παρατηρητηρίου ΠΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

 Ακόμη, στις εικόνες 2 και 3 παρουσιάζονται οι οπισθοτροχιές μεταφοράς (backtrajectories) του καπνού και η πιθανή πηγή προέλευσής του, όπως υπολογίστηκαν με το μοντέλο FLEXPART της ομάδας NOA - ReACT. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επιβεβαιώνουν ότι ο καπνός προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, και συγκεκριμένα από την περιοχή των μεγάλων πυρκαγιών στον Καναδά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ