Το Ισραήλ αποδέχτηκε την προτεινόμενη από το Κατάρ συμφωνία για τους ομήρους, η οποία βασίζεται στο σχέδιο Witkoff, ενώ η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς την απέρριψε, δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ανώτερος αξιωματούχος στο γραφείο του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους βρίσκονται σε εξέλιξη, ισχυριζόμενος ότι πραγματοποιήθηκαν επίσης συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββάτου με τους μεσολαβητές, καθώς και με την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ισραηλινή ομάδα στάλθηκε στην Ντόχα με βάση την πρόταση του Κατάρ, με την οποία συμφώνησε το Ισραήλ, και έλαβε την απαραίτητη εντολή για τις συνομιλίες. «Η Χαμάς απέρριψε την πρόταση του Κατάρ, δημιουργεί εμπόδια, αρνείται να συμβιβαστεί και συνοδεύει τις συνομιλίες με ψυχολογικό πόλεμο που στοχεύει στο να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις», ισχυρίστηκε ο ανώτερος αξιωματούχος του γραφείου του πρωθυπουργού.
Επιπλέον, ο ανώτερος αξιωματούχος στο γραφείο του Νετανιάχου σημείωσε ότι το Ισραήλ «έχει δείξει προθυμία για ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, ενώ η Χαμάς παραμένει σταθερή στην άρνησή της, κρατώντας θέσεις που δεν επιτρέπουν στους μεσολαβητές να προωθήσουν μια συμφωνία».
Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, το σημείο διαφωνίας του Ισραήλ περιλαμβάνει την ανάπτυξη στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού κατά τη διάρκεια της 60ήμερης περιόδου εκεχειρίας. Μέχρι την Πέμπτη, οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε «αδιέξοδο», δήλωσε μια πηγή. «Πιστεύαμε ότι τα πράγματα θα προχωρούσαν πιο γρήγορα λόγω της αμερικανικής και της καταριανής πίεσης. Θα χρειαστούν τουλάχιστον μερικές ακόμη ημέρες διαπραγματεύσεων», δήλωσε μια άλλη πηγή.
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων και των λειψάνων 18 ομήρων στη Γάζα σε διάστημα 60 ημερών. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει έναν συμφωνημένο αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων. Η απελευθέρωση αυτή θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις απελευθερώσεις ομήρων και χωρίς δημόσιες τελετές.
Συνολικά, 50 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 20 ζωντανών ομήρων και των λειψάνων 30 ανθρώπων.
Από την περασμένη Κυριακή, Ισραηλινοί και διαπραγματευτές της Χαμάς έχουν συμμετάσχει σε οκτώ γύρους έμμεσων συνομιλιών σε ξεχωριστά κτίρια στη Ντόχα, σύμφωνα με το BBC. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι, και ανώτεροι αξιωματούχοι των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών έχουν διευκολύνει τις συνομιλίες. Παρών ήταν και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Μπρετ ΜακΓκερκ.
Οι συνομιλίες για τη Γάζα σε κίνδυνο μετά την άρνηση του Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Ράφα
Οι διαπραγματευτές της Χαμάς είναι ολοένα και πιο επιφυλακτικοί ως προς το αν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα με το Ισραήλ στον τρέχοντα γύρο συνομιλιών στη Ντόχα, σύμφωνα με πληροφορίες του Middle East Eye.
Πηγές κοντά στους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές δήλωσαν ότι οι συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο σε τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα βασικά ζητήματα.
Το πρώτο είναι η έκταση της προτεινόμενης ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της 60ήμερης εκεχειρίας. Το δεύτερο είναι η μέθοδος διανομής της βοήθειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτείνει την αναβολή των συζητήσεων σχετικά με αυτά τα δύο σημεία και αντ' αυτού την εστίαση στα ονόματα των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για τους υπόλοιπους Ισραηλινούς αιχμαλώτους.
Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι αυτή η προσέγγιση είναι παγίδα.
«Έχει σχεδιαστεί για να επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρρευση αυτών των συνομιλιών στη Χαμάς», δήλωσε μια πηγή στο Middle East Eye.
Σύμφωνα με τις πηγές, το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει δυνάμεις σε μεγάλα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια της 60ήμερης εκεχειρίας.
Αυτό περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ράφα και μια «νεκρή ζώνη» βάθους έως και τριών χιλιομέτρων κατά μήκος των ανατολικών και βόρειων συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ.
Η «νεκρή ζώνη» θα καλύψει αρκετές παλαιστινιακές πόλεις και κατοικημένες περιοχές, εμποδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η Χαμάς πιέζει το Ισραήλ να τηρήσει τις γραμμές αποχώρησης που συμφωνήθηκαν στην εκεχειρία του Ιανουαρίου, την οποία το Ισραήλ έσπασε τον Μάρτιο.
Αυτό θα διατηρούσε τις ισραηλινές δυνάμεις σε τμήματα του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο και σε απόσταση 700 μέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ στα ανατολικά και βόρεια, εν αναμονή μιας μόνιμης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Όσον αφορά το ζήτημα της βοήθειας, οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές επιμένουν ότι το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) πρέπει να παραμείνει ένας από τους κύριους διανομείς τροφίμων, παρά την ευρεία διεθνή καταδίκη .
Για να συσκοτίσει τη νομιμότητα που θα αποκτούσε το GHF εάν η Χαμάς αποδεχόταν αυτή τη ρύθμιση, το Ισραήλ έχει πει στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ ότι θα έπρεπε να είναι ο κύριος διανομέας βοήθειας, σύμφωνα με τις πηγές.
Ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΠΕΠ, δήλωσε την Παρασκευή ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν ο ΟΗΕ να επαναλάβει τον ρόλο του ως ο κύριος προμηθευτής βοήθειας στη Γάζα.
Οι διαπραγματευτές της Χαμάς το έχουν απορρίψει αυτό, φοβούμενοι ότι το GHF θα αντικαταστήσει τελικά τον ΟΗΕ εάν αυτός παραμείνει λειτουργικός.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ισραηλινές δυνάμεις και Αμερικανοί στρατιωτικοί εργολάβοι που σταθμεύουν σε εγκαταστάσεις του GHF ανοίγουν τακτικά πυρ εναντίον Παλαιστινίων που περιμένουν στην ουρά για φαγητό.
Δύο πρώην υπάλληλοι της UG Solutions, του στρατιωτικού εργολάβου που προσέλαβε το GHF, επιβεβαίωσαν αυτές τις αναφορές στο Associated Press.
Η Haaretz δημοσίευσε επίσης μαρτυρίες Ισραηλινών στρατιωτών που είπαν ότι διατάχθηκαν να πυροβολήσουν άοπλους αιτούντες ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από τα τέλη Μαΐου, τουλάχιστον 800 άνθρωποι που αναζητούσαν βοήθεια έχουν σκοτωθεί και πάνω από 5.000 τραυματίστηκαν σε αυτά τα σημεία διανομής, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους.
Συνολικά, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 57.880 Παλαιστίνιους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023 και έχουν τραυματίσει άλλους 138.000.
Το «στρατόπεδο συγκέντρωσης» του Ισραήλ
Οι ισραηλινές γραμμές αποχώρησης και ο μηχανισμός διανομής βοήθειας είναι στενά συνδεδεμένα.
Εάν οι ισραηλινές δυνάμεις παραμείνουν στη Ράφα, η Γάζα θα χάσει την πρόσβαση σε ορισμένες από τις πιο παραγωγικές γεωργικές της εκτάσεις, υπονομεύοντας την ικανότητά της να θρέψει τον εαυτό της έστω και εν μέρει.
Το Ισραήλ θα είναι τότε ελεύθερο να χτίσει αυτό που αποκαλεί «ανθρωπιστική πόλη», μια πρόταση που έχει προκαλέσει διεθνή κριτική, με ορισμένους να την περιγράφουν ως κάτι που μοιάζει με « στρατόπεδο συγκέντρωσης ».
Το σχέδιο ανακοινώθηκε από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.
Ο Κατζ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε εντολή στον στρατό να προετοιμάσει ένα σχέδιο για τη μεταφορά όλων των Παλαιστινίων στη Γάζα στον καταυλισμό των σκηνών στα ερείπια της Ράφα. Εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, πρόσθεσε, η κατασκευή θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια μιας 60ήμερης εκεχειρίας που προσπαθούν να διαπραγματευτούν το Ισραήλ και η Χαμάς.
Οι επικριτές προειδοποιούν ότι η εγκατάσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει αρχικά έως και 600.000 Παλαιστίνιους και τελικά ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας, ενδεχομένως διευκολύνοντας τον μαζικό εκτοπισμό από το παλαιστινιακό έδαφος.
Η Χαμάς βλέπει την ύπαρξη του GHF, με τις καθημερινές δολοφονίες Παλαιστινίων που περιμένουν στην ουρά για τρόφιμα, ως μοχλό του Ισραήλ για να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να κατευθυνθούν νότια σε τμήματα της Ράφα που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.
Ως εκ τούτου, η παλαιστινιακή ομάδα δεν θα υπογράψει συμφωνία που θα προβλέπει τη συνέχιση της δράσης των GHF στη Γάζα ή την άδεια στο Ισραήλ να κατασκευάσει το στρατόπεδό του στη Ράφα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, δήλωσε στο MEE η πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.
«Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει καμία νομιμότητα. Για να συμφωνήσει η Χαμάς με αυτό, πρέπει να συμφωνήσει με τις δολοφονίες», δήλωσε η πηγή.
Πρόσθεσε ότι η Χαμάς δεν επιδιώκει να διανείμει τρόφιμα ή βοήθεια στη Γάζα, αλλά κατανοεί ότι ο τρέχων μηχανισμός «αποσκοπεί στην εκδίωξη του πληθυσμού από τη Γάζα».
«Η Χαμάς και οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα. Ο Νετανιάχου θέλει παράδοση και εθνοκάθαρση, και δεν θα πάρει τίποτα από τα δύο», πρόσθεσε.
«Σαμποτάζ» Νετανιάχου
Σχετικά με το τέταρτο ζήτημα, η Χαμάς έχει απαιτήσει η 60ήμερη εκεχειρία να οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό του πολέμου, με τις διαπραγματεύσεις προς την επίτευξη αυτού του στόχου να ξεκινούν την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας.
Ωστόσο, ο Νετανιάχου εισήγαγε γρήγορα έναν όρο που θα μπορούσε ουσιαστικά να εκτροχιάσει τις συνομιλίες πριν καν ξεκινήσουν.
Την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι οι «βασικοί όροι» του Ισραήλ περιλαμβάνουν την κατάθεση των όπλων της από τη Χαμάς και την παραίτηση τόσο των στρατιωτικών όσο και των κυβερνητικών της δυνατοτήτων.
Καταρχήν, η Χαμάς απορρίπτει την παραίτηση από το δικαίωμά της στην ένοπλη αντίσταση όσο συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή.
Ωστόσο, έχει προτείνει προηγουμένως μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία (hudna στα αραβικά) σε αντάλλαγμα για την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη.
Στην πράξη, η παλαιστινιακή ομάδα θεωρεί τη συνεχιζόμενη ένοπλη αντίσταση ως τον μόνο τρόπο για να επιβάλει κόστος στο Ισραήλ και να αυξήσει την εσωτερική πίεση εντός της ισραηλινής κοινωνίας για τον τερματισμό του πολέμου - όπως φαίνεται από ένα πρόσφατο βίντεο της Χαμάς που δείχνει μαχητές να σκοτώνουν έναν Ισραηλινό στρατιώτη που προσπαθούσε να ξεφύγει από αυτούς.
Χωρίς σημαντική πίεση από τις ΗΠΑ, ιδίως από τον Τραμπ, για να σταματήσει ο πόλεμος, η Χαμάς πιστεύει ότι αυτή η προσέγγιση είναι το μόνο της πλεονέκτημα.
Η πηγή που μίλησε στο MEE επικαλέστηκε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, η οποία, όπως λέει, έχει ήδη δείξει πώς θα αντιμετώπιζε το Ισραήλ οποιαδήποτε συμφωνία υπογράψει με τη Χαμάς.
«Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ πέτυχε αυτό που ήθελε στη συμφωνία - αποστρατιωτικοποίηση της Χεζμπολάχ νότια του ποταμού Λιτάνι. Τώρα το Ισραήλ θέτει όρο στον Λίβανο για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Χεζμπολάχ», ανέφερε η πηγή.
«Η αποδοχή της αποστρατιωτικοποίησης της Χαμάς θα επιτρέψει στο Ισραήλ να υλοποιήσει τα σχέδιά του για εθνοκάθαρση στη Γάζα από όλους τους Παλαιστίνιους».
Πρόσθεσε ότι η Χαμάς εισήλθε στις συνομιλίες της Ντόχα με καλή πίστη και ήταν έτοιμη να απελευθερώσει 10 ζωντανούς Ισραηλινούς αιχμαλώτους.
Αλλά «ο Νετανιάχου κάνει και πάλι ό,τι μπορεί για να σαμποτάρει μια συμφωνία», είπε.