Οι Ταλιμπάν χαρακτηρίζουν «αδύνατη» την επιστροφή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

 
ταλιμπαν

Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

Ενημερώθηκε: 20/09/25 - 17:19

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Ζακίρ Τζαλάλ, δήλωσε στις 19 Σεπτεμβρίου ότι οι ισχυρισμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί σχεδιασμού για «ανάκτηση» του ελέγχου της αεροπορικής βάσης Μπαγκράμ είναι «αδύνατοι».

«Ο αφγανικός λαός δεν έχει αποδεχτεί ποτέ ξένη στρατιωτική παρουσία και αυτό το ζήτημα συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία της Ντόχα», δήλωσε ο Τζαλάλ στο Sputnik , τονίζοντας ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν «έχει καταστεί αδύνατη».

«Το Αφγανιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διατηρήσουν πολιτικές και οικονομικές σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα χωρίς την ανάγκη αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε ο Αφγανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για να ανακτήσει τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Μπαγκράμ, η οποία βρίσκεται μία ώρα βόρεια της Καμπούλ.

«Προσπαθούμε να το πάρουμε πίσω», είπε ο Τραμπ. «Το δώσαμε [στους Ταλιμπάν] δωρεάν», παραπονέθηκε, προσθέτοντας ότι το Μπαγκράμ απέχει «ακριβώς μία ώρα από το σημείο όπου η Κίνα κατασκευάζει τους πυρηνικούς πυραύλους της».

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που μίλησαν με το CNN , οι συζητήσεις για επιστροφή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν «χρονολογούνται τουλάχιστον από τον Μάρτιο», καθώς οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο έλεγχος της αεροπορικής βάσης είναι ζωτικής σημασίας για την «επιτήρηση της Κίνας» και για την «απόκτηση πρόσβασης σε σπάνιες γαίες και εξόρυξη στο Αφγανιστάν· για τη δημιουργία ενός αντιτρομοκρατικού κόμβου για τη στόχευση του ISIS· και ενδεχομένως για το άνοιγμα μιας διπλωματικής εγκατάστασης».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας, ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, υποστηρίζοντας τους Ταλιμπάν.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την αποχώρηση τον Αύγουστο του 2021, λίγες μέρες αφότου ο εκπαιδευμένος από τις ΗΠΑ αφγανικός στρατός κατέρρευσε μπροστά στις προελαύνουσες δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας μετά από 20 χρόνια κατοχής.

Ο αρχηγός του επιτελείου του αφγανικού στρατού, Φασιχουντίν Φιτράτ, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι αρχές των Ταλιμπάν δεν θα διαπραγματευτούν με καμία χώρα σχετικά με την αεροπορική βάση Μπαγκράμ.

Δήλωσε ότι ακόμη και ένας ξένος στρατιώτης σε αφγανικό έδαφος είναι «απαράδεκτος για το Ισλαμικό Εμιράτο» και ότι η Καμπούλ δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία με τις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα σχετικά με την αεροπορική βάση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ