Αναταράξεις στην Άγκυρα για το νέο αμυντικό φλερτ Αθήνας – Τελ Αβίβ

 
ελλαδα, τουρκια και ισραηλ

Ενημερώθηκε: 12/11/25 - 13:32

Ο τουρκικός τύπος αναπαράγει με ανησυχία τα δημοσιεύματα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών Αθήνας – Τελ Αβίβ, βλέποντας πίσω από τη συνεργασία και το «σχέδιο Αχιλλέας» και την αγωνία της Ελλάδας να καλύψει την ψαλίδα ισχύος με την Τουρκία.

Η haberler.com, αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε εκ νέου διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την απόκτηση νέων συστημάτων αεράμυνας μετά την εκεχειρία στη Γάζα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση των ρωσικής προέλευσης OSA-AK και TOR-M1 με τα ισραηλινά συστήματα Spyder, καθώς και των Hawk με το σύστημα Barak MX. Η είδηση παρουσιάζεται ως ένδειξη «αναπροσαρμογής των ισορροπιών» στο Αιγαίο, με την Αθήνα να επιδιώκει τεχνολογική αναβάθμιση μέσω Ισραήλ.

«Η ευκαιρία της Γάζας»: η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το κενό

Στο ίδιο πνεύμα, η Haber 7 τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της «Ευκαιρία της Γάζας! Κίνηση Ισραήλ από την Ελλάδα», επισημαίνοντας πως η Αθήνα «επανεκκινεί τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια νέων συστημάτων αεράμυνας μετά την εκεχειρία στη Γάζα».

Η «Sabah» βλέπει επιτάχυνση στρατιωτικής συνεργασίας

Η φιλοκυβερνητική Sabah υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια «επικίνδυνη στρατιωτική επιτάχυνση» που αποκαλύπτει «την αγωνία της Αθήνας απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική τεχνολογική υπεροχή στον τομέα της άμυνας».

Το «σχέδιο Αχιλλέας» στο επίκεντρο

Η εθνικιστική Takvim δίνει στον τόνο της κάλυψης χαρακτηριστικά «πανικού της Αθήνας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η ταχεία πρόοδος της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία έβαλε σε κίνηση την Αθήνα», που προσθέτει στα σχέδιά της την απόκτηση ισραηλινών συστημάτων στο πλαίσιο του αποκαλούμενου “Ασπίδα του Αχιλλέα” (Achilles’ Shield).

Η εφημερίδα σχολιάζει: «Η Τουρκία προχωρά δυναμικά και η Ελλάδα, απορρίπτοντας ιταλικές, ισπανικές και γερμανικές προτάσεις, επιμένει στο Τελ Αβίβ». Και προσθέτει σε δραματικό τόνο: «Πανικός στην Αθήνα μετά τις κινήσεις της Τουρκίας στην εθνική αμυντική βιομηχανία».

Το κανάλι NTV επισημαίνει ότι η Ελλάδα «κάθεται ξανά στο τραπέζι με το Ισραήλ» για το σχέδιο “Ασπίδα του Αχιλλέα”, στο πλαίσιο του οποίου «τα ισραηλινά συστήματα Spyder θα αντικαταστήσουν τα ρωσικής κατασκευής OSA-AK και TOR-M1».

«Η Αθήνα ξανά σε κίνηση μετά τη Γάζα»

Τέλος, το CNN Türk, αναπαράγοντας το ίδιο πλαίσιο, σημειώνει:

«Η Αθήνα δραστηριοποιήθηκε ξανά μετά την εκεχειρία στη Γάζα και ξεκίνησε συνομιλίες με το Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού συστήματος».

Η τουρκική αρθρογραφία των τελευταίων ημερών διαμορφώνει ένα αφήγημα ότι η Αθήνα, βλέποντας την Άγκυρα να εδραιώνει τη θέση της στην αμυντική βιομηχανία, επιλέγει το Ισραήλ ως «τεχνολογικό ανάχωμα».

Πίσω όμως από τους τίτλους, διακρίνεται η τουρκική αγωνία μήπως μια νέα γεωπολιτική σύγκλιση Ελλάδας–Ισραήλ αποδυναμώσει τη δική της επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ