Ν. Δένδιας : Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του Κ.Βοτρέν για την ενίσχυση της συνεργασίας στη θάλασσα και την ανανέωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσεως

 
νικος δενδιας και γαλλιδα υπαμ

Πηγή Φωτογραφίας: @NikosDendias - Χ

Ενημερώθηκε: 13/03/26 - 17:20

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του κα. Κατρίν Βοτρέν (Catherine Vautrin) είχε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, όπως δημοσιοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Χ», με την οποία συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση της συνεργασίας στη θάλασσα και την ανανέωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσεως μεταξύ των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, έγραψε ο κ. Δένδιας τα εξής:

«Είχα σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με την Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, κα Catherine Vautrin @CaVautrin, στο πλαίσιο των τακτικών μας διαβουλεύσεων.

Μεταξύ άλλων:
--- Συλλυπήθηκα τη Γαλλίδα ομόλογό μου για την απώλεια του Γάλλου Αξιωματικού στο Ερμπίλ.
--- Αξιολογήσαμε την κατάσταση στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή.
--- Ανταλλάξαμε απόψεις για την ενίσχυση της ναυτικής μας συνεργασίας και την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
--- Συζητήσαμε τα θέματα ανανέωσης και εμπλουτισμού της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλλην ΥΕΘΑ έχει συναντηθεί μαζί της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία ή στις Βρυξέλλες περισσότερες από πέντε φορές από τον Σεπτέμβριο του 2025, που η κα. Βοτρέν ανέλαβε τα σημερινά καθήκοντά της, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο κ. Δένδιας, ενώ τηλεφωνικώς έχουν μιλήσει και αρκετές επιπλέον.

Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλία ήταν η πρώτη, μετά την Ελλάδα, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση της απειλής τυχόν νέων ιρανικών επιθέσεων με πυραύλους ή drones, αποστέλλοντας την αντιαεροπορική φρεγάτα “Lanquedoc” (D-653) ενώ αποστέλλει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο της “Charles de Gaulle”.

Επίσης, είναι θέμα λίγων εβδομάδων η υπογραφή της ανανεώσεως της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσεως για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο κ. Υπουργός, προσδιορίζοντάς την – τότε – περί τον Απρίλιο του 2026, καθώς το καλοκαίρι λήγει η προηγούμενη, που ήταν πενταετούς διάρκειας και είχε υπογραφεί το 2021.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ