Ραντεβού κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λος Άντζελες επιδιώκει να κλείσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος την αναμέτρηση των εθνικών ομάδων Τουρκίας και ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου Bloomberg, ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να βρεθεί στις κερκίδες του «SoFi Stadium» στις 25 Ιουνίου και επιθυμεί να συνδυάσει το ταξίδι του με μια κρίσιμη τετ-α-τετ συνάντηση.
Η κίνηση αυτή της Άγκυρας έρχεται σε μια άκρως ευαίσθητη συγκυρία, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα (7-8 Ιουλίου), και ενώ πληθαίνουν τα σημάδια ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να περιορίσει τη στρατιωτική της συνδρομή στην άμυνα της Ευρώπης.
Στο τραπέζι το μέλλον της Συμμαχίας
Αν και ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης δεν έχουν οριστικοποιηθεί –με τα γραφεία των δύο ηγετών να τηρούν σιγή ιχθύος– η ατζέντα θεωρείται δεδομένη. Οι δύο άνδρες, που έχουν να βρεθούν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις αλλά και τον ανασχηματισμό των ισορροπιών εντός της Συμμαχίας, στη νέα εποχή που χαρακτηρίζεται ως «ΝΑΤΟ 3.0».
Καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν επίμονα τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τα ηνία της δικής τους ασφάλειας, η Τουρκία –διαθέτοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ– αναζητά αναβαθμισμένο ρόλο. Η Άγκυρα επιδιώκει να μετατραπεί στον κύριο πυλώνα αποτροπής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, ενισχύοντας παράλληλα τις αμυντικές της εξαγωγές (από drones μέχρι τεθωρακισμένα) προς την Ευρώπη.
Το δέλεαρ των 1,2 δισ. δολαρίων στην Ανατολική Ευρώπη
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Τουρκία έχει ήδη ρίξει στο τραπέζι μια ισχυρή πρόταση: τη δημιουργία ενός στρατιωτικού αγωγού καυσίμων, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στόχος του έργου είναι η απευθείας κάλυψη των ενεργειακών και εφοδιαστικών αναγκών των νατοϊκών συμμάχων στην Ανατολική Ευρώπη, μια κίνηση που ο Ερντογάν θέλει να παρουσιάσει στον Τραμπ ως απτή απόδειξη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βγει μπροστά.