Σε μια προσπάθεια να μην βρεθεί στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ανοίξει μυστικούς διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προετοιμάζονται για μια νέα, καθοριστική φάση στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, επιδιώκοντας ενεργό ρόλο στην επόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, έχει ήδη προσεγγίσει τη Μόσχα προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για μελλοντικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στο πλαίσιο αυτό, στενός συνεργάτης του Κόστα είχε δύο τηλεφωνικές επαφές με ανώτερο Ρώσο αξιωματούχο του στενού περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου. Αν και η πλευρά του Κόστα αρνήθηκε να σχολιάσει και το Κρεμλίνο δεν τοποθετήθηκε, η κινητικότητα είναι έντονη.
Παράλληλα, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο επεξεργάζονται μια κοινή στρατηγική προσέγγισης της Μόσχας, σε συντονισμό με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Ευρώπη, έχοντας διαθέσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ανησυχεί ότι οι απευθείας διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία θα τη φέρουν προ τετελεσμένων σε μια συμφωνία που θα επηρεάσει άμεσα τη δική της ασφάλεια.
Το «παράθυρο ευκαιρίας» και το σενάριο ειδικού απεσταλμένου
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μια συγκυρία που ευνοεί τη διπλωματία. Η ρωσική προέλαση παρουσιάζει δυσκολίες, η Ουκρανία πλήττει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ενώ η ρωσική οικονομία πιέζεται. Επιπλέον, η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αναμένεται να ρίξει τις τιμές του πετρελαίου, μειώνοντας τα ενεργειακά έσοδα της Μόσχας.
Στο τραπέζι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες έχει πέσει και η ιδέα διορισμού ενός ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. για τις επαφές με τη Ρωσία. Ωστόσο, η πρόταση προκαλεί αντιδράσεις. Αν και ο Πούτιν έχει εκφραστεί θετικά για πρόσωπα όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ (λόγω των δεσμών του με τη Gazprom), πολλοί Ευρωπαίοι φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως συνθηκολόγηση με τους όρους του Κρεμλίνου.
Τα μεγάλα εμπόδια και οι πολιτικοί κίνδυνοι
Παρά τη διπλωματική κινητικότητα, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει τεράστιο. Από τη μία πλευρά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απορρίπτει την άμεση κατάπαυση του πυρός και αξιώνει την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών, όπως τμήματα του Ντονέτσκ, που η Ρωσία δεν ελέγχει καν πλήρως.
Από την άλλη, η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εδαφική απώλεια, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε επιβράβευση της ρωσικής επιθετικότητας.
Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τους κινδύνους μιας απευθείας επαφής με τη Μόσχα, καθώς μια συνάντηση με τον Πούτιν στη ρωσική πρωτεύουσα θα μπορούσε να χαρίσει στη Ρωσία μια σημαντική επικοινωνιακή νίκη. Παρά ταύτα, μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια πολεμικής σύγκρουσης, η Ευρώπη δείχνει να αποδέχεται την πραγματικότητα ότι ο διάλογος με τη Μόσχα είναι αναπόφευκτος για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.