Μολδαβία: Ο Εουτζένιου Οσμοτσέσκου αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά την αιφνίδια παραίτηση Μουντεάνου

 
κοινοβολυλιο βολδαβιας

Ενημερώθηκε: 07/07/26 - 15:35

Στον διορισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Εουτζένιου Οσμοτσέσκου, ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού προχώρησε η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου. Ο κ. Οσμοτσέσκου, ο οποίος διατηρεί παράλληλα το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και Ψηφιοποίησης, καλείται να αντικαταστήσει τον Αλεξάντρου Μουντεάνου μετά την ξαφνική παραίτηση που υπέβαλε ο τελευταίος την περασμένη Παρασκευή, επικαλούμενος αδυναμία να συνεχίσει το έργο του βάσει των προσωπικών του αρχών.

Ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του αύριο Τετάρτη, διαθέτει ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο, καθώς στο παρελθόν είχε διατελέσει στέλεχος του International Finance Corporation (IFC) — του βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας που επικεντρώνεται στον ιδιωτικό τομέα. Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μουντεάνου, με ανάρτησή του στο Facebook, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον διάδοχό του για την ανάληψη αυτής της ευθύνης, ευχόμενος καλή επιτυχία στο έργο του.

Το πολιτικό παρασκήνιο και τα επόμενα βήματα

Η κυβέρνηση υπό τον κ. Οσμοτσέσκου θα λειτουργήσει προσωρινά, αρχής γενομένης από την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μέχρις ότου το κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα μόνιμη κυβέρνηση. Η πρόεδρος Σάντου έχει ήδη προαναγγείλει ότι εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει επίσημες διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την ανάδειξη του οριστικού αντικαταστάτη.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να κυλήσει χωρίς ιδιαίτερα πολιτικά εμπόδια, καθώς το φιλοευρωπαϊκό Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS) της προέδρου Σάντου ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 101 εδρών.

Σημειώνεται ότι ο παραιτηθείς Μουντεάνου είχε αναλάβει την πρωθυπουργία μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπου το κυβερνών PAS πέτυχε μια σαρωτική νίκη έναντι του φιλορωσικού μετώπου, εξασφαλίζοντας μια νέα καθαρή θητεία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ