Σε κλίμα έντονης νευρικότητας συνεδρίασε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο και οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στον οδικό χάρτη της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ «Επιτροπής Ειρήνης» για τη μεταπολεμική Γάζα, στον οποίο το Τελ Αβίβ προβάλλει ισχυρές ενστάσεις.
Παρά την έγκριση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για την είσοδο Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης με σκοπό τον αφοπλισμό της Χαμάς, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ δεν συναινεί στους όρους του σχεδίου των 15 σημείων, τους οποίους αποδέχθηκε η παλαιστινιακή οργάνωση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Israel Hayom, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του IDF προειδοποίησε ότι η αποδοχή της συμφωνίας από τη Χαμάς αποτελεί τακτικό ελιγμό, ενώ ο επικεφαλής της Shin Bet, Νταβίντ Ζίνι, έκανε λόγο για «στρατηγική παγίδα» και προσπάθεια εξαπάτησης με στόχο την εξαγορά χρόνου εν όψει των ισραηλινών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου.
Παράλληλα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Σμουέλ Μπεν Εζρά, αποκάλυψε ότι το Ισραήλ απέστειλε στις ΗΠΑ λίστα με απαιτούμενες διορθώσεις, υπογραμμίζοντας τις πιέσεις που δέχεται η χώρα να υποχωρήσει στην αρχική «Κίτρινη Γραμμή» του 2025 (περιορίζοντας τον έλεγχό της από το 70% στο 52% της Γάζας) και να παγώσει τις στοχευμένες επιθέσεις.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, υπουργοί όπως ο Ζέεβ Έλκιν και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς πιέζουν τον Νετανιάχου να καταγγείλει ανοιχτά το έγγραφο και να επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου το Ισραήλ να μην εγκλωβιστεί σε μια διαδικασία που θεωρεί επικίνδυνη για την ασφάλειά του.