Έφτιαξαν ανθρώπινο ιστό καρδιάς από ένα φύλλο σπανάκι! (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Έφτιαξαν ανθρώπινο ιστό καρδιάς από ένα φύλλο σπανάκι! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 29/03/17 - 20:36

Απίστευτο και όμως αληθινό και επαναστατικό! Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινη καρδιά με φύλλα από σπανάκι! Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ανθρώπινο ιστό σε μεγάλη κλίμακα. Η τελευταία εξέλιξη όμως σε τεχνολογικό επίπεδο είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. Οι επιστήμονες έχουν φτάσει πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση ίσως της πιο μεγάλης πρόκλησης, δηλαδή τη δημιουργία ενός αγγειακού συστήματος που μπορεί να προσφέρει το αίμα στο νέο ιστό.

Μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο να αναδημιουργήσουν μικρά, διακλαδωτά δίκτυα αιμοφόρων αγγείων με τη χρήση τεχνικών όπως η 3D εκτύπωση. Αλλά τώρα επινόησαν μια πρωτοφανή λύση: να χρησιμοποιήσουν τα φυτά και να τα μετατρέψουν σε λειτουργικό ανθρώπινο ιστό!

Ενώ τα φυτά και τα ζώα έχουν διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς υγρών και χημικών ουσιών, η διάρθρωση των τμημάτων που το κάνουν (δηλαδή το δίκτυο διακλαδώσεων του οργανισμού) είναι πολύ παρόμοια με εκείνη του ανθρώπου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ερευνητές που έκαναν την σχετική μελέτη, η οποία θα δημοσιευτεί επισήμως στο επιστημονικό περιοδικό Biomaterials τον Μάιο.

Οι συγγραφείς αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Η ανάπτυξη φυτών χωρίς κύτταρα (decellularized plants) για να φτιάξουμε βασικές δομές κυκλοφορικού συστήματος (scaffolding) ανοίγει τη δυνατότητα για ένα νέο κλάδο της επιστήμης που ερευνά τις δυνατότητες από την μίμηση του οργανισμού των φυτών και των ζώων".

Για να δημιουργήσουν τον λειτουργικό ιστό ανθρώπινης καρδιάς, οι επιστήμονες αφαίρεσαν πρώτα τα φυτικά κύτταρα από τα φύλλα του σπανακιού. Έστειλαν υγρά και μικροσφαιρίδια παρόμοια με τα ανθρώπινα κύτταρα αίματος μέσω των αγγείων που είχε φυσικά το φύλλο από το σπανάκι και τοποθέτησαν ανθρώπινα κύτταρα για να επενδύσουν τα αγγεία αυτά με ανθρώπινο υλικό. Σκεφτείτε ότι έκαναν κάτι σαν να "εμφυτεύσουν" σπόρους (κύτταρα) στα αγγεία του φυτού, για να τα μετατρέψουν σε ανθρώπινα λειτουργικά αγγεία.

Αυτή η τεχνική μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει στρώματα επί στρωμάτων από καρδιακούς μυς. Αυτοί οι τεχνητοί μεν, αλλά ανθρώπινοι επί της ουσίας μύες, θα μπορούν εν συνεχεία να εφαρμοστούν σε ασθενείς με βλάβη στην καρδιά (πχ καρδιακή προσβολή). Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, διότι τέτοιου τύπου φυτά, όπως το σπανάκι και τα φύλλα του, μπορούν να βρεθούν εύκολα και παντού.