Αυτά είναι τα 140 προαπαιτούμενα που θα περάσει η κυβέρνηση

 
Αυτά είναι τα 140 προαπαιτούμενα που θα περάσει η κυβέρνηση

Ενημερώθηκε: 09/05/17 - 18:43

Στη δημοσιότητα ήρθε η λίστα με τα 140 επώδυνα προαπαιτούμενα που ζήτησαν οι δανειστές να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μετά την νέα συμφωνία και χτυπάνε μισθωτούς, συνταξιούχους και σχεδόν κάθε φορολογούμενο. Αύξηση των εισφορών σε 1,4 εκατ. ασφαλισμένους και μείωση συντάξεων σε περίπου 1,1 συνταξιούχους είναι τα χαρακτηριστικότερα μέτρα που θα επιβάρυνουν κι άλλο τον ελληνικό λαό.

Διαβάστε το κείμενο της τελικής συμφωνίας


Όλες οι δεσμεύσεις που έλαβε η κυβέρνηση για την χώρα μέχρι και το 2021, με τα μέτρα να αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου, των συντάξεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δικαιοσύνη και την ενίσχυση της αυτονομίας των Ανεξάρτητων Αρχών.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν νέες απώλειες στο εισόδημα τους λόγω της αύξησης της βάσης υπολογισμού των εισφορών τους, ενώ το μεταβατικό στάδιο (της έκπτωσης 15% στις επιβαρύνσεις) περιορίζεται ρητά για το 2018 - παρότι στο υπουργείο Εργασίας χθες υποστήριζαν πως θετικές «παρεμβάσεις» ελάφρυνσης θα υπάρξουν και το 2019.

εισφορών

Στον τομέα των εργασιακών-ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών, η έκπτωση 15% της νέας διευρυμένης βάσης υπολογισμού των θα ισχύσει μόνο το 2018, ενώ από το 2019 δεν θα υπάρξει καμία μείωση.
Πλέον οι περικοπές των συντάξεων θα γίνονται και με τον νόμο, ώστε να εξασφαλίζεται «σε μόνιμη βάση» καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8δις ευρώ το 2019.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ 140 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Στα υπόλοιπα μέτρα που έρχονται:

Προβλέπεται η μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ, ενώ αναφορά γίνεται και στην υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να δημοσιοποιεί τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος που αφορούν τον αριθμό των συνταξιούχων και το ύψος των δαπανών, ανά μήνα.

εργασιακά

Τα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο πολλές φορές, αλλάζει πλέον το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων καθώς ορίζεται ξεκάθαρα ότι πρέπει να νομοθετηθεί η τροποποίηση του νόμου ώστε το ισχύον πλαίσιο της διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων θα αντικατασταθεί από μια διαδικασία γνωστοποίησης, η οποία δεν θα συνεπάγεται προ-έγκριση του αρμόδιου υπουργού.

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η Τρόικα επιμένει να καθοριστεί με νόμο ότι οι μεταρρυθμίσεις των συλλογικών διαπραγματεύσεων του 2011 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος . Όσον αναφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, οι δανειστές ζητούν τον εκσυγχρονισμό του και άλλων σχετικών διατάξεων, με στόχο την επανεξέταση του καταλόγου των δικαιολογημένων λόγων απόλυσης συνδικαλιστών και τον εξορθολογισμό των λεγόμενων «συνδικαλιστικών προνομίων».

Τα χτυπήματα συνεχίζονται για τους εργαζόμενους καθώς καταργούνται μια σειρά από παροχές. Ειδικά για το 2018 με αιχμή τις σχετικές συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας θα πρέπει να καταργηθούν παροχές που αλληλοκαλύπτονται με το ΚΕΑ όπως επιδόματα τέκνων, με στόχο την εξοικονόμηση 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018, μειωθεί το επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ, να μειωθούν δημοσιονομικές δαπάνες κατά 189 εκατ. ευρώ το 2018 και να καταργηθεί το επίδομα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 2 εκατ. ευρώ το 2018.

Στα αντίμετρα προγραμματίζονται στοχευμένες παροχές κοινωνικής μέριμνας (επίδομα στέγασης, επιδόματα τέκνων, σχολικά γεύματα, μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα) συνολικού κόστους 0,7% καθώς και προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και επενδύσεις (0,3% του ΑΕΠ).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ 140 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Φόροι και δημοσιονομικά

Η κυβέρνηση καλείται να υιοθετήσει το πακέτο μέτρων και παράλληλα να διαπραγματευτεί το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, που δείχνει να παραμένει ανοικτό.
Μέσα στο 2018 θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχει η συμφωνία για πρόσθετα μέτρα 450 εκατ. ευρώ για το 2018 (σ.σ. κατάργηση της φοροαπαλλαγής ιατρικών δαπανών (121 εκατ. ευρώ), κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου (68 εκατ. ευρώ), ενώ μπαίνει και μαχαίρι στο επίδομα θέρμανσης (58 εκατ. ευρώ), την ίδια στιγμή που καταργούνται επιδόματα που ενσωματώνονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (10 εκατ. ευρώ), εξοικονόμηση 188 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ).

Τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να παραμείνουν στο ύψος του 3,5% τουλάχιστον μέχρι το 2021-2022 ενώ μειώνεται σε μόνιμη βάση το αφορολόγητο για να υπάρχει εξοικονόμηση 1,8 δις. ευρώ.

Το 0,3% κενό του ΑΕΠ το 2018 προβλέπεται να κλείσει με εξορθολογισμό των δαπανών υγείας που θα αποφέρουν 259 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 125 εκατ. ευρώ από το claw back θα μπουν στα ταμεία το 2017 και 188 εκατ. το 2018.

Θα υπάρξει φορολόγηση των ενοικιάσεων Airbnb που θα αποφέρει 48 εκατ. ευρώ, ενώ από τον εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου θα έρθουν 33 εκατ. ευρώ και επτά εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού επιδομάτων επικινδυνότητας και με νέο εξορθολογισμό επιδομάτων τοποθέτησης στο εξωτερικό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων αλλά και να επεκτείνει την εθελοντική συμμετοχή της ναυτιλίας και για το 2018. Παράλληλα θα επανεξετάσει τον νόμο εταιρικής φορολόγησης σε ότι αφορά συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Παράλληλα οι φορολογικές αρχές καλούνται να παρουσιάζουν την στρατηγική τους απέναντι στο λαθρεμπόριο αλλά και ένα σχέδιο δράσης για την διευκόλυνση του εμπορίου.

Ο ρόλος των τραπεζών και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια καθώς και τη ρύθμιση για την νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων, είναι από τα ζητήματα που πρέπει να λύσει άμεσα η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή οι δανειστές φαίνεται να επιθυμούν την λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ.

Στα Ενεργειακά θα νομοθετηθούν άμεσα οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αλλά και θα σχεδιαστεί ο οδικός χάρτης για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, ενώ θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις με το στρατηγικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ και τη μεταφορά ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ 140 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαλαρώνουν τα capital controls - Πως θα παίρνετε μέχρι και 500 ευρώ την εβδομάδα

Οι μειώσεις σοκ που θα επιβληθούν στις συντάξεις

Τρέχει η κυβέρνηση για να περάσουν 140 προαπαιτούμενα