Κοντά σε σπίτια και στο Πανεπιστήμιο η φωτιά στην Πάτρα-Καλύτερη η εικόνα στα Μέγαρα και στην Αν. Μάνη

 
Κοντά σε σπίτια και στο Πανεπιστήμιο η φωτιά στην Πάτρα-Καλύτερη η εικόνα στα Μέγαρα και στην Αν. Μάνη

Πηγή Φωτογραφίας: Patrastimes.gr, patratora.gr

Ενημερώθηκε: 03/07/17 - 20:12

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Σε εξέλιξη παραμένουν 5 πυρκαγιές σε Αχαΐα, Μέγαρα, Ανατολική Μάνη, Κρήτη και Κέρκυρα. Στην Αχαΐα καίγεται από τις 6 το απόγευμα αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κάτω Καστρίτσι, ακριβώς πάνω από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο σημείο επιχειρούν 40 άντρες της Πυροσβεστικής με 18 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, και ένα ελικόπτερο. Αν και υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια και βίλες στην περιοχή δεν φαίνεται να κινδυνεύουν άμεσα.

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα σε δασική έκταση, σε αραιοκατοικημένη περιοχή χωρίς να κινδυνεύουν όμως άμεσα σπίτια, στην Αγία Μαρκέλλα στο Πανόραμα Μεγάρων. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο, δύο καναντέρ και 3 ελικόπτερα. Στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι και αυτό δυσχεραίνει το έργο των Πυροσβεστών, οι οποίοι ωστόσο μεταφέρουν ότι το πύρινο μέτωπο εμφανίζει καλύτερη εικόνα, ειδικά μετά και τις συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος.

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αλευροπόρι Κέρκυρας, όπου καίγονται καλαμιές όμως και δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο, δύο καναντέρ και ένα PZL.

Παραμένει η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή του Άγιου Θωμά στο Ηράκλειο Κρήτης σε δύσβατο σημείο με χαμηλή βλάστηση, σε χαράδρα, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 20 άντρες της Πυροσβεστικής με 6 οχήματα και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Η εικόνα που μεταφέρουν πάντως πυροσβέστες από το σημείο στο κέντρο επιχειρήσεων είναι πως εμφανίζει καλύτερη εικόνα.

Η νύχτα γενικά αναμένεται δύσκολη και σήμερα για την Πυροσβεστική αφού η βοήθεια των εναέριων μέσων λήγει με την δύση του ήλιου.

Παραμένει η φωτιά στην Ανατ. Μάνη με μικροεστίες αλλά συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων

Αναζωπυρώθηκε ξανά χθες το απόγευμα η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη και μάλιστα με καταστροφικά αποτελέσματα για ορισμένα σπίτια στον Κότρωνα και στον Παρασυρό, τα οποία υπέστησαν ζημιές.
Αυτή την στιγμή η κατάσταση του μεγάλου σε έκταση πύρινου μετώπου είναι ελαφρά καλύτερη, όμως έχει δεκάδες μικροεστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις εξαιτίας των πολύ δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης λοιπόν κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το μεσημέρι στην περιοχή Πύρριχος της Ανατολικής Μάνης στην Λακωνία, κατευθύνθηκε αρχικά προς το βουνό και στη συνέχεια πήρε πορεία προς τον επόμενο οικισμό, τα Λουκάδικα, μέχρι που έφτασε σχεδόν στις αυλές των σπιτιών.

Μέχρι χθες το μεσημέρι η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Ωστόσο, το απόγευμα οι άνεμοι εντάθηκαν σε μεγάλο βαθμό και αναζωπύρωσαν αστραπιαία την φωτιά η οποία μάλιστα πέρασε στο γειτονικό χωριό του Κότρωνα και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, όπως και στην βόρεια πλευρά του μετώπου στον Παρασυρό.

Ήταν μάλιστα τόσο αιφνίδια η αναζωπύρωση που το πύρινο μέτωπο άνοιξε σαν βεντάλια, δημιουργώντας στις άκρες του δύο μέτωπα, ένα βόρειο και ένα νότιο. Το βόρειο τμήμα του μετώπου είναι από τον Παρασυρό προς το Σκουτάρι και το νότιο στον Κότρωνα από τα Λουκάδικα.

Στο σημείο κυριολεκτικά μάχονται πλέον με τις φλόγες 66 άντρες της Πυροσβεστικής με 33οχήματα και 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα, στο βόρειο μέτωπο δηλαδή στον Παρασυρό και στο νότιο μέτωπο στον Κότρωνα 26 άντρες με 11 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο, ενώ συμμετέχει και ένα υδροφόρο όχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάτοικοι...

Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη και μεγάλη στην Ανατολική Μάνη μέχρι που σήμερα το πρωί μπόρεσαν να επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια μέσα, τα οποία αποτελούνται από δύο αεροσκάφη Canadair και δύο ελικόπτερα Chinook τα οποία έχουν επικεντρωθεί στον Παρασυρό αφού εκεί εντοπίζονται οι πιο ενεργές εστίες, ενώ παράλληλα πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Σημειώνεται ότι χθες χρειάστηκε να επέμβει και το Λιμενικό με σκάφη του για την απομάκρυνση 11 κατοίκων και λουομένων από τον Κότρωνα, ενώ από το Σκουτάρι δεν θέλησε κάποιος λουόμενος να απομακρυνθεί.
Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές σε Αιτωλοακαρνανία και Βόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο 12ωρο, το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Τρίτη 04 Ιουλίου 2017 για Αττική, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 04 Ιουλίου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Ικαρία)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σχετικά Θέματα:

Νέα μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα-Παραμένει η φωτιά στην Ανατ. Μάνη

Καταστροφική η πυρκαγιά στην Ανατ. Μάνη-Κάηκαν σπίτια στον Κότρωνα και στον Παρασυρό

Φωτιά καίει το Αγρίνιο

Η Ανατολική Μάνη στις φλόγες-Καταγγελίες για ολιγωρία της Πυροσβεστικής

Πυρά πυροσβεστών κατά Τόσκα: Με επικοινωνιακό τρόπο φωτιές δεν σβήνονται - Μάνη: «Κάηκαν σπίτια γιατί η Πυροσβεστική δεν ήταν εκεί»

Κόλαση στην Ανατ. Μάνη-Κάηκαν σπίτια στον Κότρωνα-Διάσπαρτες φωτιές και σε άλλα σημεία της Επικράτειας