Βουτιά στη Wall Street από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Βουτιά στη Wall Street από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Ενημερώθηκε: 06/08/19 - 02:42

Οι πρώτες δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον ανεξέλεγκτο εμπορικό πολέμο ΗΠΑ - Κίνας φάνηκαν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που έκλεισε σήμερα με ισχυρές απώλειες σχεδόν 3%.

Αφορμή η θεαματική πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος γιουάν έναντι του αμερικανικού, που ακολούθησε την εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έβαλάν και τα νομίσματα τους στο οικονομικό πόλεμο, με αποτέλεσμα να "προσγείωθούν" χθες βίαια οι δείκτες της Wall Street.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τραμπ αποφάσισε να τερματίσει την εκεχειρία που υπήρχε στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλλει δασμούς σχεδόν στο σύνολο των εισαγωγών από την Κίνα από 1ης Σεπτεμβρίου.

Η απάντηση της Κίνας ήταν άμεση και αιφνιδίασε τις αγορές, καθώς άφησε το νόμισμά της να υποχωρήσει σε χαμηλά άνω των 10 ετών έναντι του δολαρίου.

Ειδικότερα, το κινεζικό γουάν, υποχώρησε χθες, ξεπερνώντας το συμβολικό όριο των 7 γιουάν ανά δολάριο, (συγκεκριμένα στα 7,0508 στο δολάριο), για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ένα επίπεδο, που οι αναλυτές θεωρούσαν σημαντικό σημείο στήριξης.

Αντιδρώντας ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα το Πεκίνο για "χειραγώγηση νομίσματος", προσθέτοντας ότι η Federal Reserve θα πρέπει να "ακούσει"... 

"Η Κίνα έριξε την τιμή του νομίσματος της σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό. Αυτό λέγεται 'χειραγώγηση νομίσματος'. Ακούς Federal Reserve; Αυτό είναι μεγάλη παραβίαση που θα αποδυναμώσει σημαντικά την Κίνα σε βάθος χρόνου", έγραψε στο Τwitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πως έκλεισε η Wall Street

 

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε "βουτιά" 767 μονάδων, ενώ, στα χαμηλά της ημέρας, οι απώλειες του βιομηχανικού δείκτη ξεπέρασαν τις 900 μονάδες. 

Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.844,74 μονάδες, χάνοντας 87,31 μονάδες ή -2,98%. 

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 7.726,04 μονάδες, μειωμένος κατά 278,03 μονάδες ή -3,47%.

Αυτή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση του 2019 για τη Wall Street, εν μέσω της παγκόσμιας ανησυχίας από την κλιμάκωση των εμπορικών "εχθροπραξιών" Κίνας και ΗΠΑ.

Οι επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

 

Στην Αθήνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τις επιπτώσεις του «πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απογοήτευση από τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια, προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου στροφή των κεφαλαίων παγκοσμίως προς περισσότερο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, προκαλώντας με το risk off αναταράξεις σε ευάλωτες αγορές, όπως είναι η ελληνική (και όχι μόνο).

Έτσι το ταρακούνημα που που δέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες ήταν ισχυρό, χάνοντας πάνω από 33 μονάδες εξαιτίας του ισχυρού sell off που κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές, αλλά και της διάψευσης των προσδοκιών για μια πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, ο οποίος τελικά μόνο επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις του.