ΔΝΤ: Δεν «βλέπει» καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα

 
ΔΝΤ: Δεν «βλέπει» καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα

Ενημερώθηκε: 02/02/18 - 15:05

ΔΝΤ: Για κίνδυνο εκτροχιασμού, αν ξεκινήσουν ξανά οι παροχές, προειδοποιεί το ΔΝΤ, το οποίο δεν «βλέπει» καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, καθώς χρειάζονται μακροπρόθεσμες βελτιώσεις και τόνισε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά την λήξη του προγράμματος.

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Jeffrey Franks, σε συνέντευξή του στο Reuters, συνέστησε προσοχή την ελληνική κυβέρνηση, και παρότι επεσήμανε πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η χώρα αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η κυβέρνηση επανήλθε στις αγορές ευελπιστώντας να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης. Παραμένει, ωστόσο η πρόκληση να δελεαστούν επενδυτές για το επταετές ομόλογο που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Φεύγει η Βελκουλέσκου (η σκληρή) έρχεται ο Ντόλμαν (ο μετριοπαθής)

Η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και το Ταμείο δεν βλέπει την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος, επισήμανε επίσης ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ.

Θα ήταν δείγμα εμπιστοσύνης η προσέλκυση περισσότερων συντηρητικών funds, που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στις αγορές ομολόγων. Δύο μεγάλοι επενδυτές δήλωσαν στο Reuters πως δεν είναι πιθανό να συμμετάσχουν επειδή εξακολουθούν να ανησυχούν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ένας άλλος επενδυτής δήλωσε ότι θα κινηθεί προσεκτικά. Για άλλους επενδυτές πάντως, -επισημαίνει το Reuters- η Ελλάδα έχει προσφέρει συναρπαστικές αποδόσεις και η επικείμενη δημοπρασία προσφέρει νέες ευκαιρίες.