Έτσι θα σωθεί η ΔΕΗ

 
Πόκερ με έπαθλο την ΔΕΗ

Ενημερώθηκε: 28/03/17 - 09:56

Τα ενεργειακά μαζεύουν «σύννεφα» στην κυβέρνηση καθώς τόσο η αναβλητικότητα της κυβέρνησης, όσο και οι συνεχείς αλλαγές στις απαιτήσεις των δανειστών που κάθε τόσο ζητούν και περισσότερο αίμα, έχουν εξαντλήσει τον χρόνο των διαπραγματεύσεων για να κλείσει η αξιολόγηση.

Η ΔΕΗ βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των δανειστών που επιθυμούν να την «κανιβαλίσουν» όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασώσει οτι μπορεί. Το άνοιγμα της ενέργειας βρίσκει αντίθετους πολλούς μέσα στην κυβέρνηση την ίδια στιγμή που Κομισιόν, οι Αρχές Ανταγωνισμού της ΕΕ και το ΔΝΤ πιέζουν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Οι οικονομικές αντοχές της ΔΕΗ, η καθυστέρηση της εισόδου των ιδιωτών και η πορεία των ιδιωτικοποίησεων βρίσκονται στο επίκεντρο, με την πίεση για την μείωση του μεριδίου της Επιχείρησης να αυξάνεται από τους Ευρωπαίους. Απαίτηση, να πωληθούν λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες που θα αγγίζουν το 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ.

Παράλληλα οι δανειστές επιθυμούν ο σχετικός διαγωνισμός να αρχίσει από το καλοκαίρι και να οδηγήσει πρώτα σε δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων ως τον Νοέμβριο του 2017 και να καρποφορήσει ως τον Μάρτιο του 2018.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράσει χρόνο με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να ζητά να επανεξεταστεί το ζήτημα στην επόμενη αξιολόγηση προς το τέλος του έτους. Ο υπουργός υποστήριξε ότι θα δημιουργηθούν θυγατρικές της ΔΕΗ στις οποίες θα μεταβιβασθεί μέρος του πελατολογίου της επιχείρησης και όχι παραγωγικές μονάδες. Το θέμα είναι πολύ φορτισμένο πολιτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στελέχη όπως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις.

Πέφτει στο τραπέζι το 17%

Πέρα από το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ υπάρχει και το θέμα της μετοχικής της σύνθεσης. Έτσι, στο επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων η τρόικα δεν βλέπει με καλό μάτι τη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ από το παλιό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στο Υπερταμείο, με σκοπό να διασωθεί από τη δρομολογημένη πώληση. Η διαφορά είναι ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ οδεύουν προς πώληση άμεσα και τα λεφτά πάνε στο χρέος, ενώ στο Υπερταμείο υπάρχει το παράθυρο της αξιοποίησης.

Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον καθώς ορισμένοι βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διακινούν το σενάριο ότι το 17% της ΔΕΗ θα φύγει από το ΤΑΙΠΕΔ και θα «σωθεί» από την ιδιωτικοποίηση καθώς το ποσοστό αυτό θα περάσει στο Υπερταμείο. Μάλιστα η λογική που επικρατεί είναι ότι η διάσωση του 17% μπορεί να είναι και η αναγκαία παραχώρηση από την πλευρά των δανειστών για να γίνει πιο εύπεπτη η πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Το πόκερ με έπαθλο την ΔΕΗ συνεχίζεται, με τα εκατέρωθεν «πονταρίσματα» να ανεβάζουν την πίεση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται λουκέτα - εξπρές και βαριά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν

Τέλος στο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ στις 5 Απριλίου-Δείτε το καινούργιο (ΦΩΤΟ)

Δραματική έκκληση Στουρνάρα να κλείσει η αξιολόγηση