Φθηνότερη καλλιεργήσιμη γη για τους αγρότες

 
Φθηνότερη καλλιεργήσιμη γη για τους αγρότες

Ενημερώθηκε: 21/04/17 - 21:56

Ελπίδα σε χιλιάδες αγρότες έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης με δηλώσεις που έκανε αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, έπειτα από συνάντηση που είχε, στη Θεσσαλονίκη, με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοφάνη Παπά, ο οποίος του κατέθεσε υπόμνημα με τα προβλήματα του αγροτικού τομέα της περιφέρειας.

Τσιρώνης

Ο κ. δήλωσε: «Προσανατολιζόμαστε στην ελαχιστοποίηση του κόστους εξαγοράς και χρήσης της γης για τους αγρότες, προκειμένου να μη χαθεί καλλιεργήσιμη γη» , και συμπλήρωσε πως «Η Πολιτεία είναι μία, δεν χωρίζεται σε κεντρική διοίκηση και αυτοδιοίκηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε στενή συνεργασία μεταξύ μας και έχουμε αποκαταστήσει πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Για το θέμα των σταβλικών εγκαταστάσεων που έθεσε ο κ. Παπάς και τα προβλήματα στην αδειοδότησή τους, ο υπουργός είπε ότι το «το υπουργείο είναι σε συνεργασία με τις δασικές και αρχαιολογικές υπηρεσίες και θα δοθεί λύση μέχρι το τέλος της άνοιξης, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να αρθούν οι όποιες δυστοκίες υπάρχουν. Έτσι, θα μπορούν να συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι και στις επιδοτήσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα».

«Ωστόσο» συμπλήρωσε, «τα βοσκοτόπια είναι γενικότερο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου γίνεται διαβούλευση και διαπραγμάτευση σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Είναι άλλη η έννοια του βοσκοτόπου στις βορειοευρωπαϊκές χώρες και άλλη στις χώρες της Μεσογείου. Γι’ αυτό και έχουμε προβλήματα και με τους δασικούς χάρτες. Πρόκειται για πολύ σημαντικά ζητήματα, για μεγάλες μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δεν μπήκαν καν προηγούμενες κυβερνήσεις για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος. Εμείς όμως αναλαμβάνουμε να δώσουμε λύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπάς υπογράμμισε, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βασίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή της στον πρωτογενή της τομέα και στον άμεσα εξαρτώμενο από αυτόν δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας. «Τα προβλήματα όμως, όχι μόνο δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά συνεχώς ανακύπτουν νέα, τα οποία πλέον αντιμετωπίζονται δυσκολότερα λόγω και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε η οικονομική κρίση. Όπως για παράδειγμα τα πλημμυρικά προβλήματα στις Σέρρες και το Κιλκίς» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν νέο χαράτσι

Τι αναφέρει η νέα εγκύκλιος για τους συνταξιούχους «πρώην ΟΓΑ»

ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ το 2016