Φυσικό αέριο: «Παγώνουν» και στην Ελλάδα οι ροές από Ρωσία για μία εβδομάδα

 
depa-eborias

Ενημερώθηκε: 20/06/22 - 13:33

Διακόπτονται για μία εβδομάδα οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου από τη Gazprom προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διακοπή θα γίνει από αύριο 21 Ιουνίου μέχρι και τις 27 Ιουνίου, λόγω της ετήσιας προγραμματισμένης συντήρησης του αγωγού Turk Stream, μέσω του οποίου τροφοδοτείται η χώρα μας.

Η διακοπή της ροής, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, δεν αναμένεται να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, καθώς συνεχίζεται η τροφοδοσία της με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), αλλά και μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού, ενώ υπάρχουν -όπως αναφέρεται- υψηλά αποθέματα.

Σημειώνεται ότι το «πάγωμα» των μεταφορών μέσω του αγωγού Turk Stream για μία εβδομάδα είχε γίνει γνωστό τις τελευταίες ώρες, προκαλώντας συναγερμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς την ίδια ώρα υπάρχει και τεχνικό πρόβλημα στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος προμηθεύει τη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο αγωγός Nord Stream 1 πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του την περίοδο 11 έως 21 Ιουλίου προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Ρωσία μείωσε σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γαλλία και τη Γερμανία (η πρώτη προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του από τη δεύτερη), επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα στον αγωγό Nord Stream 1. Παράλληλα, οι παραδόσεις προς Ιταλία και Σλοβακία ήταν μειωμένες κατά το ήμισυ.

Ως επακόλουθο αυτών των εξελίκεων, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα ιλιγγιώδες άλμα κατά 60%, το μεγαλύτερο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Ήδη, Βερολίνο και Ρώμη ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα, με το πρώτο να κάνει επιστροφή προς τον άνθρακα και τη δεύτερη να ετοιμάζει σχέδιο αποθήκευσης ενόψει του χειμώνα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ