Για ποιους έρχονται νέα χαράτσια λόγω τεκμηρίων

 
Για ποιους έρχονται νέα χαράτσια λόγω τεκμηρίων

Ενημερώθηκε: 11/04/17 - 09:11

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και «χτυπάει» όσους είχαν το... «θράσος» να εκπληρώσουν υποχρεώσεις τους όπως δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

αλλαγές

Σύμφωνα με μία από τις αυτές, η οποία ισχύει για τα εισοδήματα του 2016, το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα λαμβάνεται πλέον υπόψη για την επιβολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης όπως γίνονταν πέρυσι αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

φορολογούμενος

Στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος προκειμένου να επιβληθεί η Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα ποσά που κατέβαλε κάθε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για να αποπληρώσει δόσεις από στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Συνεπώς το συνολικό ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο θα συγκρίνεται με το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα κάθε φορολογούμενου που εξόφλησε δάνεια και κάρτες εντός του 2016, ώστε να βρεθεί η βάση υπολογισμού της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, θα είναι φέτος «φουσκωμένο» καθώς θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτό για πρώτη φορά και τα ποσά δαπανών εξόφλησης δανείων και καρτών.

Το αποτέλεσμα θα είναι να πληθύνουν φέτος σημαντικά οι περιπτώσεις φορολογουμένων που λόγω πληρωμής σημαντικού ύψους ποσών για την εξόφληση δανείων και καρτών εντός του 2016, θα επιβαρύνονται με Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης επί των «φουσκωμένων» τεκμαρτών εισοδημάτων και όχι επί των πολύ πιο χαμηλών πραγματικών που έχουν δηλώσει και θα δουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών τους δηλώσεων να εκτινάσσεται στα ύψη, λόγω του υπολογισμού της επί σημαντικά αυξημένων ποσών τεκμαρτού εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με... κομπιουτεράκι φέτος το «χτίσιμο» του αφορολογήτου

Εφορία: 23 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις φορολογικές δηλώσεις (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το μέλλον της Ελλάδας