Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2019 - Τι προβλέπει για συντάξεις και παροχές

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2019 - Τι προβλέπει για συντάξεις και παροχές
Ενημερώθηκε: 21/11/18 - 07:27

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, ο οποίος θα προβλέπει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019, καθώς και τη μη περικοπή των συντάξεων.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του 2019 θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%, καθώς και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% απο 2% φέτος.

Για το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρξει υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Γι' αυτό - σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων - η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε ασθενέστερες οικονομικές ομάδες.

Ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων, καθώς και το πακέτο των αντιμέτρων που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός. Τα αντίμετρα αυτά, που θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι:

-- Το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

-- οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και η εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την

-- Επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή

-- η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων

-- η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροιδιοκτήτες

-- η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος).

-- η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

-- Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»: μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου

-- η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.

-- Σημειώνεται ότι το ύψος του πακέτου των αντίμετρων θα ξεπεράσει τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.