Κόκκινα δάνεια: Μαζικές πωλήσεις δανείων ακόμη και στα στεγαστικά

 
Κόκκινα δάνεια: Μαζικές πωλήσεις δανείων ακόμη και στα στεγαστικά

Ενημερώθηκε: 19/02/18 - 15:04

Κόκκινα δάνεια: Μαζικές πωλήσεις δανείων ακόμη και στα στεγαστικά, ζητούν οι εποπτικές αρχές -εγχώριες και διεθνείς, με τους στόχους των τραπεζών για εκποίηση ακινήτων να γίνονται ακόμα πιο απαιτητικοί ήδη από τον επόμενο μήνα.

δανειολήπτες

Μετά την πλήρη απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων από αρχές του 2018, τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα για τους που δεν είναι ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, ενώ τέλος του τρέχοντος έτους λήγει και η ισχύς του νόμου Κατσέλη, με την κυβέρνηση να μην δείχνει -για την ώρα- πρόθεση να τοποθετηθεί επισήμως εάν προτίθεται και πότε να νομοθετήσει για παράταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Μ. Ντράγκι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για επέκταση των πλειστηριασμών σε όλη την επικράτεια

Σύμφωνα με τον Ελευθερο Τύπο, οι τραπεζίτες επιμένουν ότι πρόθεσή τους είναι να εξαντλούν τα όποια περιθώρια συνεργασίας με τους δανειολήπτες πριν καταφύγουν τελικώς στη λύση των πλειστηριασμών, όμως τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και αποτυπώθηκαν στην Έκθεση Συμμόρφωσης του προγράμματος προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μάλλον δεν τους αφήνουν και πολλά περιθώρια αντίδρασης.

Σύμφωνα με την αυτήν, πάντως, οι τράπεζες, εφόσον θέλουν να μείνουν πιστές στις δεσμεύσεις τους για μείωση κατά 13,5 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων από ρευστοποιήσεις, τα 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων μέσω εκποιήσεων, πρέπει να «τρέξουν» τις σχετικές διαδικασίες, αυξάνοντας τον αριθμό των πλειστηριασμών σε 1.000 κάθε μήνα από τον προσεχή Μάρτιο και σε 2.000 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Ο ετήσιος στόχος, δε, είναι οι πλειστηριασμοί να προσεγγίζουν τους 40.000 για τα επόμενα τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι από αρχές Μαρτίου παύει να ισχύει το αναλογικό σύστημα, με όλες τις υποθέσεις πλειστηριασμών να «ανεβαίνουν» στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

«Βεντάλια» ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες

Ανεξαρτήτως των παραπάνω αριθμών, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν φροντίσει να ανοίξουν περαιτέρω τη «βεντάλια» των ρυθμίσεων, που προτείνουν σε «κόκκινους» -πλην συνεργάσιμους- δανειολήπτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άλλωστε, σε πρόσφατη έκθεσή της διαπίστωνε αυξημένη προσέλευση οφειλετών στα «γκισέ», προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και, έτσι, να γλιτώσουν το ακίνητό τους από τον πλειστηριασμό, ενώ αύξηση των ρυθμίσεων κατέγραφαν και τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ).