Μ. Κερέ: Δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μέχρι να βγει η Ελλάδα από το Πρόγραμμα

 
Μ. Κερέ: Δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μέχρι να βγει η Ελλάδα από το Πρόγραμμα

Ενημερώθηκε: 31/05/17 - 12:36

Ανοιχτή (προς το παρόν) αφήνει την πόρτα της ΕΚΤ για την Ελλάδα ο Μπενουά Κερέ και την είσοδο της στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά σημειώνει την ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Φρανκφούρτη, ο Γάλλος τραπεζίτης και στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι ζήτησε ακόμη αφοσίωση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και είπε πως για να ανέλθει η πραγματική οικονομία χρειάζεται να επιστρέψουν στις τράπεζες οι τραπεζικές καταθέσεις σημειώνοντας πως το 45% των δανείων είναι «κόκκινα».

Ο Κερέ μάλιστα ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχθεί πολιτικές παρεμβάσεις πάνω στο ζήτημα επαναλαμβάνοντας πως «οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Ευρωσύστημα θα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη».

Στην ομιλία του ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, και υπεύθυνος για το χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η εξάλειψη της αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί το «κλειδί» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η αβεβαιότητα για το υψηλό χρέος έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία γενικά και στο χρηματοοικονομικό σύστημα ειδικότερα», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

χρέος

Σε αυτό το πλαίσιο, λυπούμαστε που δεν υπήρξε ξεκάθαρος ορισμός των μέτρων ανακούφισης για το στο τελευταίο Eurogroup. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά κατά την άποψή μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου του 2016, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, στο τέλος του ελληνικού προγράμματος.

«Ωστόσο, με το να υπάρχει αρκετή σαφήνεια σήμερα στα μέτρα θα βοηθήσει να έρθουν νωρίτερα πολλές από τις ευεργετικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια κοινότητα στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επανέλθει στο μονοπάτι της ομαλότητας και σταθερότητας», δήλωσε.

«Πέρυσι τον Ιούνιο το ΔΣ της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι θα εξέταζε την πιθανή αγορά ελληνικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα PSPP, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο στην ανάλυση και στην εξέλιξη της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους, καθώς και άλλων στοιχείων γύρω απ' τη διαχείριση κινδύνου», σημείωσε ο κ. Κερέ, τονίζοντας «οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Ευρωσύστημα θα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DW: Τετραγωνισμός του κύκλου για το χρέος

Ο Ντάισελμπλουμ ζητά περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η κυβέρνηση με την χρεοκοπία να απειλεί