Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, όλη η κυβέρνηση μπαίνει στην γραμμή Σόιμπλε

 
Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, όλη η κυβέρνηση μπαίνει στην γραμμή Σόιμπλε

Ενημερώθηκε: 25/05/17 - 14:49

Σημείο καμπής για την πορεία του ελληνικού χρέους αποδεικνύεται το τελευταίο Eurogroup της 22ας Μαΐου καθώς μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος φαίνεται να συντάσσεται με την γραμμή Σόιμπλε που ακολουθήθηκε.

Eurogroup

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως στο της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει μία συμφωνία η οποία θα καλύπτει το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών. «Στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει μία συμφωνία η οποία θα καλύπτει το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε σε μία κατάσταση κρίσης, καμία περίπτωση να χρειαστεί να καταφύγουμε σε πολιτικές λύσεις άλλου τύπου (σ.σ. πρόωρες εκλογές)», είπε ο κ.Τζανακόπουλος.

Τζανακόπουλος

Σχετικά με το τι συνέβη στο τελευταίο Eurogroup και δεν υπήρξε συμφωνία, ο κ. είπε ότι παρουσιάστηκε μια πρόταση η οποία μπορούσε να αποτελέσει μια βάση συζήτησης για την απομείωση του χρέους, αλλά έμενε ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε:

Στο Eurogroup υπήρξε μια πρόταση από την πλευρά των δανειστών η οποία εμπεριείχε ένα αρκετά σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που κατέληγε σε απομείωση του χρέους αρκετά υψηλή. Η είδηση η οποία αναπαράχθηκε ότι η πρόταση αυτή δεν είχε τίποτε άλλο παρά μόνο μια δέσμευση για την εκταμίευση της δόσης της δεύτερης αξιολόγησης ήταν πλήρως ανακριβής. Θα μου πείτε τότε για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε αυτή την πρόταση; Δεν ήταν μόνο η ελληνική κυβέρνηση η οποία έκρινε ότι αυτή η πρόταση δεν είναι αποδεκτή. Ήταν και μια σειρά από άλλες χώρες, αλλά και ευρωπαϊκοί θεσμοί οι οποίοι είπαν κάτι πάρα πολύ απλό: Ότι, βεβαίως, ο προσδιορισμός αυτών των μεσοπρόθεσμων μέτρων είναι καλοδεχούμενος, ότι μπορούμε να συζητήσουμε στη βάση αυτού που προτείνεται για να βρούμε μια λύση σε σχέση με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

ΔΝΤ

Όμως, το βασικό πρόβλημα τη Δευτέρα ήταν ότι αυτή τη λύση δεν την αποδεχόταν το . Και αυτό το οποίο θα συνέβαινε ήταν ότι θα έκλεινε το Eurogroup με έναν προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ο οποίος δεν θα γινόταν αποδεκτός από την πλευρά του ΔΝΤ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα μετατίθετο το πρόβλημα για μετά το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά όχι τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στη συζήτηση. Και είναι ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο που η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι απαιτούμε και δικαιούμαστε μια καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Δεν αρκεί να πάρουμε μια θετική ρύθμιση για το χρέος. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μια σαφής επίλυση του ζητήματος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η οποία παραμένει ανοιχτή από τον Αύγουστο του 2015. Κι αυτό δημιουργεί πραγματικά μεγάλες αβεβαιότητες. Εμείς επιμένουμε ότι αυτό που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση και ως προς την ουσία των ζητημάτων, δηλαδή το χρέος, αλλά και ως προς τις διαδικασίες, δηλαδή τη συμμετοχή ή μη συμμετοχή του ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για ποιους ιδιοκτήτες ΙΧ έρχονται βαριά πρόστιμα

Πώς θα γίνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις

Δημ.Παπαδημητρίου: Αυτοί είναι οι μοχλοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας