Ν.Χουλιαράκης: Δεν είχαμε ελπίδες για το χρέος στο Eurogroup

 
Ν.Χουλιαράκης: Δεν είχαμε ελπίδες για το χρέος στο Eurogroup

Ενημερώθηκε: 28/06/17 - 13:29

Σε κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος εκ των έσω προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, όταν και παραδέχθηκε πως κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup.

Ο κ. Χουλιαράκης χαρακτηριστικά δήλωσε πως «όλοι γνωρίζαμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018», και πρόσθεσε ότι «δεν είχαμε προσδοκίες ότι το Eurogroup θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση».

Ελλάδας

Για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δείχνει να απομακρύνεται, ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι μια απόφαση την οποία θα λάβει μόνη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν αποτελεί και λύση των προβλημάτων της οικονομίας.

«To QE είναι κάτι που θέλουμε, αλλά δεν είναι πανάκεια για την επιστροφή στις αγορές», συμπλήρωσε και διεμήνυσε ότι «η επιστροφή στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις μας στις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

Επιπλέον, ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και τόνισε ότι «δεν έχουμε δει ξανά τέτοιους αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2007», ενώ έστειλε σήμα για τη μείωση των φορολογικών βαρών, «ώστε ο προϋπολογισμός να καταστεί πιο αναπτυξιακός».

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

«Χρειάζεται ιδιοκτησία των όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα με νέα μέτρα

Όμηροι της κυβέρνησης οι συνταξιούχοι

Σαρώνει η απλήρωτη εργασία στην Ελλάδα-Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι