Οι τέσσερις προτάσεις για το ελληνικό χρέος - Στην Ουάσιγκτον ο Τσακαλώτος

 
Οι τέσσερις προτάσεις για το ελληνικό χρέος

Ενημερώθηκε: 14/04/16 - 08:37

Του Θανάση Παναγόπουλου

Τέσσερις διαφορετικές προτάσεις ως προς την ρύθμιση του ελληνικού χρέους βρίσκονται ταυτόχρονα επί τάπητος. 'Αλλες έχουν ήδη δει το φως της δημοσότητας και άλλες διατυπώνονται για πρώτη φορά, βέβαιο είναι πάντως πως όσο πλησιάζουμε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 15 και 17 Απριλίου και κυρίως προς το τέλος της αξιολόγησης, τα σενάρια αυτά -και όχι μόνο αυτά- θα φουντώνουν.

Η πρώτη πρόταση ήλθε από τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ερωτηθείς, αν η όποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα συνδέεται με όρους εφαρμογής περαιτέρω μεταρρυθμίσεων από τη χώρα, ο επικεφαλής του ESM απάντησε ότι είναι πιθανή μία τέτοια επιλογή, αλλά σημείωσε ότι «καθώς δεν γνωρίζουμε σήμερα αν ή πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται , είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε τώρα μία ξεκάθαρη ένδειξη για το ποια θα είναι τότε η απόφαση». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι οι πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση θα εστιάσουν στον ανασχεδιασμό του (reprofiling), ήτοι σε αποπληρωμή του χρέους και των τόκων στο μέλλον και επιμήκυνηση των περιόδων χάριτος.

Η δεύτερη πρόταση ήλθε και αυτή από τον Κλάους Ρέγκλινγκ και όπως σημείωσε, μία άλλη επιλογή, μπορεί να είναι η σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, αν η οικονομία της πηγαίνει καλά και να αποπληρώνει λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση. Το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος των συζητήσεων και οι οποίες θα επηρεασθούν τόσο από παράγοντες που ελέγχονται από την κυβέρνηση - όπως ο προϋπολογισμός - όσο και από άλλους παράγοντες που δεν είναι στον έλεγχό της, όπως ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Η τρίτη πρόταση ήλθε από ανταπόκριση του Reuters. Σύμφωνα με αυτό, στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον στις 15-17 Απριλίου, η Αθήνα θα προτείνει πλαφόν έως 15% επί του ΑΕΠ ετησίως για την εξυπηρέτηση του χρέους, με το 8% να πηγαίνει στην αποπληρωμή ομολόγων, δανείων και επιτοκίων και το 7% να πηγαίνει για την αποπληρωμή των εντόκων γραμματίων.

Την τέταρτη πρόταση ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Επέμεινε πως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη για αναδιάρθρωση χρέους. "Οι συμφωνίες του περασμένου καλοκαιριού είναι ξεκάθαρες: Εάν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς και τότε η ανάγκη επιτάσσει να κάνουμε κάτι για την βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα το συζητήσουμε. Προς το παρόν, δεν διακρίνω την ανάγκη για αναδιάρθρωση από την ανάλυση βιωσιμότητας" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη ο Τσακαλώτος

Σχετικά θέματα:

Καρέ καρέ η συνάντηση Τσίπρα - Ολάντ - Δείτε τις φωτογραφίες