Ποια μηνύματα έστειλε το Eurogroup στη κυβέρνηση Μητσοτάκη

 
Ποια μηνύματα έστειλε το Eurogroup στη κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ενημερώθηκε: 08/07/19 - 23:14

Eurogroup: Και θετικά και αρνητικά είναι τα πρώτα μηνύματα των Βρυξελλών προς τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κρίσιμο τομέα της οικονομίας, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν τα συμπεράσματα της τρίτης έκθεσης εποπτείας της Κομισιόν.

Το πρώτο και αναμενόμενο ήταν ότι η η νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί, σχετικά με το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το δεύτερο, αφορά τη μη μείωση του αφορολόγητου την 1η Ιανουαρίου 2020 στο οποίο οι οι εταίροι μας εμφανίστηκαν διαλλακτικοί.

Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα, διαμήνυσε πως το 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα οποία δεσμεύθηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης είναι βασική παράμετρος της βιωσιμότητας του χρέος, το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο χωρίς αυτά.

Ο επικεφαλής του ESM

άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για ένα μείγμα φοροελαφρύνσεων, αρκεί να έχουν το αναπτυξιακό πρόσημο που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, ενώ -όπως είπε- όλα θα κριθούν στο δεύτερο εξάμηνο ότι η νέα κυβέρνηση θα προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος θα δώσει και το στίγμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μάριο Σεντένο: Οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους

ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο

Για το ίδιο θέμα απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως, είπε όμως ως γενική αρχή ότι οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις για να προστατεύουν την αξιοπιστία τους, την ώρα που τη χώρα εκπροσώπησε ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημείωσε πως «πρέπει να κρατάμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις αξιοπιστία».

«Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να κρατήσεις τις δεσμεύσεις. Δεν θα πει η Κομισιόν ή το Eurogroup πώς θα γίνει αυτό. Αλλά οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις. Αν τις αθετήσεις, αυτό φέρνει έλλειψη εμπιστοσύνης και επενδύσεων», πρόσθεσε.