Σαρωτικοί έλεγχοι στα ακίνητα - «Παγίδα» προστίμων το Κτηματολόγιο

 
Σαρωτικοί έλεγχοι στα ακίνητα - «Παγίδα» προστίμων το Κτηματολόγιο

Ενημερώθηκε: 20/01/18 - 09:25

Σαρωτικούς ελέγχους στα ακίνητα 5.500.000 πολιτών έχει στα σκαριά η Εφορία προκειμένου να διασταυρώσει αν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι πολίτες για την ακίνητη περιουσία τους στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9 είναι ίδια με αυτά που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και να προχωρήσει φυσικά στην επιβολή προστίμων, όμως ισορροπεί σε λεπτό σχοινί.

λιγότερα τετραγωνικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Εφημερίδα Δημοκρατία, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων θα αξιοποιήσουν τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο και θα προχωρήσουν στην επιβολή φόρων και προστίμων σε όσους δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητά τους ή έχουν δηλώσει ανακριβή ή και ακόμη ελλιπή στοιχεία όπως για παράδειγμα

Η «παγίδα» βρίσκεται στο ότι εκατομμύρια πολίτες κατέθεσαν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο με τον όρο ότι σύμφωνα με νόμο που ορίζει ότι η συλλογή και η τήρηση στοιχείων τυγχάνει επεξεργασίας από τη συγκεκριμένη Δημόσια Αρχή, το Εθνικό Κτηματολόγιο και για την εξυπηρέτηση των σκοπών του και ότι τα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων δε θα τύχουν άλλης επεξεργασίας πέραν αυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Απίστευτο! Οι τράπεζες ζητούν «διευκολύνσεις» για τα κατασχεμένα ακίνητα

Ολοταχώς για κατασχέσεις

ηλεκτρονικός πλειστηριασμό

Το πρώτο βήμα κάνουν οι ελεγκτές οι οποίοι προχωρούν απευθείας στην εγγραφή κατασχέσεων και βαρών για τους οφειλέτες με ακίνητη περιουσία, ενώ το επόμενο θα είναι ος των ακινήτων.

Μάλιστα με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανοίγει ο δρόμος για να αποκτήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων ηλεκτρονική πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου. Με τον τρόπο αυτό οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα γίνουν σε δύο επίπεδα.

«Καταιγίδα» πρστίμων!

Όταν εντοπιστούν περιπτώσεις πολιτών που δεν έχουν εμφανίσει στην Εφορία το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους για να αποφύγουν τον ΕΝΦΙΑ ή και άλλους φόρους, τότε από τις πληροφορίες που θα λάβουν από το Κτηματολόγιο οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα προχωρούν στην επιβολή προστίμων και φόρων σε όσους δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητά τους ή έχουν δηλώσει ανακριβή στοιχεία.

Μάλιστα όταν διαπιστώνονται ανακρίβειες οι φορολογούμενοι θα καλούνται να κάνουν τροποιητικές δηλώσεις Ε9 και θα καταβάλλουν τα σχετικά πρόστιμα, τον αναλογούμενο ΕΝΦΙΑ αλλά και τις προσαυξήσεις του.

Όταν εντοπιστούν φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρύθμιστες παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, τότε η διασταύρωση θα αξιοποιείται από τους ελεγκτές αναγκαστικής είσπραξης και θα προχωρά άμεσα η διαδικασία κατασχέσεως.

Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούν μελλοντικά οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να εντοπίζουν, να συσχετίζουν, να ελέγχουν, για παράδειγμα το ακριβές γεωγραφικό σημείο ή την επιφάνεια των κτιρίων, τις σοφίτες τις αποθήκες κλπ.