Σοκ! Έρχονται νέα μέτρα ύψους 900 εκατ. ευρώ!

Σοκ! Έρχονται νέα μέτρα ύψους 900 εκατ. ευρώ!
Ενημερώθηκε: 21/10/17 - 08:58

Από το ΔΝΤ περίμενε την απαίτηση για τα νέα μέτρα η κυβέρνηση, από την Ευρώπη φαίνεται να της έρχονται! Μπορεί όλο αυτό το διάστημα να καλλιεργούνταν η εντύπωση πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα στηρίξουν την πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από τα Μνημόνια, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν θα γίνει «αναίμακτα». Οι φόβοι πως μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα να αποκλίνει κατά μισή μονάδα από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 φαίνεται πως οδηγεί σε «σφαλιάρα» νέων μέτρων ύψους 900 εκατ. ευρώ, όπως υποστηρίζει ο ΣΚΑΪ.

Ο φόβος των Ευρωπαίων προέρχεται από την μέχρι τώρα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όπου τα πρόσφατα στοιχεία του εννεάμηνου δείχνουν μείωση των κρατικών εσόδων, άρα και μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έκανε πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,75% του ΑΕΠ. Ένας στόχος όμως που δεν είχε συνυπολογίσει όπως φαίνεται την οικονομική κόπωση των Ελλήνων που έχουν στραγγίξει από την υπερφορολόγηση.

Κοινοτικός αξιωματούχος μάλιστα στον τηλεοπτικό σταθμό πως θα πρέπει να δούμε αν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018. Διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, «η επιβολή τους δεν είναι αυτοσκοπός». Την ίδια στιγμή, σε θρίλερ εξελίσσεται και το ζήτημα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχουν στη διάθεσή τους μια εβδομάδα ώστε να μην πάνε με άδεια χέρια στο EuroWorking Group, όπου θα κριθεί αν η Αθήνα έχει μειώσει «καθαρά» -δηλαδή χωρίς να έχουν δημιουργηθεί νέα- κατά 1,2 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με την '«Ελευθερία του Τύπου», το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι η δόση των 800 εκατ. ευρώ δεν τίθεται εν αμφιβόλω και ότι έστω και την τελευταία στιγμή τα χρήματα θα εκταμιευθούν.  Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κρίνεται το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ προχώρησε σε επιστροφές φόρων περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο από τα ταμειακά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος - στο ΓΛΚ υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι συγκρίσιμα με τα δικά τους - φαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο πληρώθηκαν μόλις 482 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων και συνολικά στο εννεάμηνο 1,696 δισ. ευρώ, έναντι 2,029 δισ. ευρώ πέρυσι. 

Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, που αποτελεί για τους δανειστές ένα από τα ''κλειδιά'' για την αναγκαία ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας, λειτούργησαν και ως...κόκκινο πανί μετά τις ανακοινώσεις περί κοινωνικού μερίσματος.

Η τρίτη αξιολόγηση τρέχει τις εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση και με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας καθ οδόν, η κυβέρνηση έχει ήδη σηκώσει μανίκια για την τρίτη αξιολόγηση. Η προσοχή του Μαξίμου στρέφεται πλέον απολύτως στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης όσο πιο σύντομα γίνεται για να βρεθεί εκ νέου η κυβέρνηση σε θέση ισχύος.

Οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο από τη Δευτέρα αναμένεται να είναι συνεχείς προκειμένου να χαραχτεί η πολιτική που θα ακολουθηθεί, δίνοντας προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των εύκολων μεταρρυθμίσεων και οργανώνοντας τη συζήτηση για τα πιο δύσκολα θέματα. Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2018, σε κάθε περίπτωση, θα είναι το «κλειδί» των συζητήσεων, ενώ καμία καθυστέρηση δεν νοείται στην ολοκλήρωση των 95 προαπαιτούμενων.