Στεργιούλης: «Κάποιοι στοχεύουν στη διαιώνιση των μνημονίων»

 
Στεργιούλης: «Κάποιοι στοχεύουν στη διαιώνιση των μνημονίων»

Ενημερώθηκε: 28/02/18 - 12:45

Στεργιούλης: Κάποιοι έχουν στόχο τη διαιώνιση των μνημονίων, διεμήνυσε ομιλία του στην 85η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γρηγόρης Στεργιούλης που εμφανίστηκε πάντως σίγουρος για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Πιο συγκεκριμένα, την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και σύμπνοιας των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου, για να αντιμετωπιστούν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος στα εθνικά ζητήματα – οι οποίες συνδέονται και με τις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου – επεσήμανε ο CEO της ΕΛΠΕ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η έξοδος από το Μνημόνιο θα ενισχύσει τα ΕΛ.ΠΕ.

Αναφερόμενος στην Έκθεση για το 2017 που παρουσίασε ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Στεργιούλης εμφανίστηκε σίγουρος για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, επισημαίνοντας ότι στην εθνική προσπάθεια για την καλύτερη προετοιμασία και θωράκιση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή οφείλουν να συμβάλουν όλοι, μέσα από ένα καλόπιστο δημοκρατικό διάλογο που θα πρέπει να διεξαχθεί με σοβαρότητα και σύνεση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.

“Είμαστε στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση”

«Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια επιτροπείας η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από τη οκταετή μνημονιακή περίοδο.

Συμμερίζομαι απόλυτα τους προβληματισμούς και την καλοπροαίρετη τεχνική προσέγγιση του κ. Διοικητή για την εξέταση, εάν υπάρχει ανάγκη, ενός νέου προληπτικού προγράμματος στήριξης, πρακτικά ενός νέου μνημονίου, μετά τη λήξη του υπάρχοντος τρίτου προγράμματος του ESM.

ΕΛΠΕ,

Υπάρχουν όμως κύκλοι που επενδύουν δυνητικά στην άποψη αυτή, με στόχο τη διαιώνιση του μνημονιακού καθεστώτος και τη συνέχιση της επιτροπείας και της εξάρτησης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της και υπογράμμισε ότι «η πιθανή εκμετάλλευση αυτού του προβληματισμού, μπορεί να δημιουργήσει αναίτια αβεβαιότητα στην εθνική προσπάθεια, με κίνδυνο την ακύρωση της πορείας εξόδου από τα Μνημόνια, εν μέσω μάλιστα γεωπολιτικών αναταράξεων στην περιοχή».

Παράλληλα, υπενθύμισε τις ομόφωνες αποφάσεις του Eurogroup και της Ελληνικής Κυβέρνησης που συγκλίνουν στη δημιουργία αποθέματος ταμειακών διαθεσίμων (Cash Buffer), μια εξέλιξη που καθίσταται εκ των πραγμάτων ο κεντρικός άξονας για την προετοιμασία της χώρας μας προς την έξοδο από την επιτροπεία.

Ο κ. Στεργιούλης επανέλαβε πως στην παρούσα συγκυρία προέχει η υλοποίηση ενός νέου Παραγωγικού μοντέλου που θα αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία, θα συμβάλει ουσιαστικά στην Ανάπτυξη και θα κινείται μακριά από πρακτικές και παραλογισμούς του παρελθόντος.

«Οι Αποκρατικοποιήσεις που συζητούνται, δεν μπορεί επ’ ουδενί να ακυρώνουν την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια, ούτε θα πρέπει να γίνουν με το παλαιό μοντέλο που εφάρμοσαν ορισμένοι καιροσκόποι, οι οποίοι αγόρασαν επιχειρήσεις με δάνεια από τις Τράπεζες, έβγαζαν τα κέρδη στο εξωτερικό και στο τέλος παρέδωσαν στο ελληνικό κράτος χρεωκοπημένες εταιρείες και κόκκινα δάνεια», κατέληξε στην παρέμβασή του ο CEO της ΕΛΠΕ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδας.