Στο στόχαστρο της Εφορίας επώνυμοι που δεν δήλωσαν εισόδημα από τα social media

Στα δίχτυα της Εφορίας οι διαφημιστικές αναρτήσεις των stars και όχι μόνο σε Instagram- Facebook
Ενημερώθηκε: 04/02/19 - 19:16

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δηµοσίων Εσόδων έχουν πιαστεί δεκάδες διάσηµοι του καλλιτεχνικού χώρου, της showbiz, και πρωταγωνιστές της νυχτερινής ζωής, οι οποίοι πραγµατοποιούν έµµεση διαφήµιση προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς να δηλώνουν το σχετικό εισόδηµα στη φορολογική τους δήλωση.

Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της «Ηµερησίας» οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν ήδη καταρτίσει λίστα επωνύµων που έχουν εντοπιστεί να εφαρµόζουν τη συγκεκριµένη πρακτική και σύντοµα πρόκειται να προχωρήσουν σε κλήσεις για την παροχή διευκρινίσεων και ελέγχων.

Η πρακτική είναι πολύ εύκολη. Ο διάσηµος ή η διάσηµη έχει χιλιάδες ακόλουθους ή φίλους στο µέσο κοινωνικής δικτύωσης. Με δεδοµένο ότι πολλοί καταναλωτές παρακολουθούν τις αναρτήσεις του, η προβολή αυτή χρησιµοποιείται για την εµπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών και µάλιστα µε το αζηµίωτο.

Οι ίδιοι οι προβαλλόµενοι στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης προσεγγίζουν επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων είτε προσεγγίζονται από αυτούς και συµφωνούν για την επιχειρηµατική συνεργασία τους. Οι επώνυµοι φωτογραφίζονται στο µέσο κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγµα, µε τα ρούχα ή τα παπούτσια της εταιρείας µε την οποία έχουν έρθει σε συµφωνία.

Στη φωτογραφία έχουν προστεθεί ειδικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε, όταν ο ακόλουθος τοποθετήσει τον ηλεκτρονικό δείκτη (cursor) πάνω στο ρούχο ή το παπούτσι, να του δείχνει το όνοµα της εταιρείας. Μάλιστα, εφόσον κάνει κλικ στον σχετικό σύνδεσµο, τότε µεταφέρεται στον ιστότοπο ή τον λογαριασµό που διατηρεί η εταιρεία στο µέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ελεγκτές που έχουν κάνει την αρχική έρευνα έχουν διαπιστώσει ότι στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν διαφηµίζονται µόνο ρούχα και παπούτσια. Εχουν εντοπίσει ότι διαφηµίζoνται έµµεσα υπηρεσίες κοµµωτικής, ταξιδιωτικά γραφεία, είδη διατροφής (π.χ. γιαούρτια), πλαστικοί χειρουργοί, κέντρα αδυνατίσµατος ή ακόµη και δερµατολογικά κέντρα αισθητικής. 

Οι ελεγκτές, αφού κατέγραψαν τη λίστα των επωνύµων που κάνουν χρήση της συγκεκριµένης διαφηµιστικής πρακτικής, ανέτρεξαν στις φορολογικές τους δηλώσεις προκειµένου να διαπιστώσουν αν το εισόδηµα από την προώθηση προϊόντων έχει δηλωθεί. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων διαπίστωσαν ότι δεν έχουν δηλωθεί πρόσθετα εισοδήµατα από την παροχή διαφηµιστικών υπηρεσιών.

Σε ορισµένες περιπτώσεις διαπίστωσαν ότι οι επώνυµοι είχαν συστήσει επιχειρήσεις και ότι ο έλεγχος θα πρέπει να επεκταθεί στο επίπεδο της επιχείρησης για να διαπιστωθεί αν έχει εκδοθεί το σχετικό τιµολόγιο.

Από τις ελεγκτικές Αρχές σηµειώνουν ότι από την πλευρά των ελεγχοµένων αναµένουν να διατυπωθεί το επιχείρηµα ότι δεν πρόκειται για απόκρυψη εισοδήµατος, καθώς ανταλλάσσουν τη δηµοσιότητα και την επιρροή που έχουν στους καταναλωτές µε τη λήψη χωρίς χρηµατοοικονοµικό κόστος για τους ίδιους υπηρεσιών και προϊόντων από τις διαφηµιζόµενες εταιρείες.

Απαντούν, όµως, πως αυτό το επιχείρηµα δεν αντέχει κριτικής κατά τον φορολογικό έλεγχο.