Στο τραπέζι νέα ρύθμιση 120 δόσεων λόγω αύξησης χρεών

 
Στο τραπέζι νέα ρύθμιση 120 δόσεων λόγω αύξησης χρεών

Ενημερώθηκε: 06/02/23 - 00:03

Σε μια περίοδο παρατεταμένης διεθνούς γεωπολιτικής κρίσης, γεωοικονομικής αβεβαιότητας και συνεχόμενων επιτοκιακών αυξήσεων, το ιδιωτικό χρέος αποβαίνει ηνούμερο ένα πρόκληση για την πραγματική οικονομία, δυσκολεύοντας την ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεων τόσο των ιδιωτών όσο και των επιχειρήσεων.

Τα συνολικά χρέη προς το Δημόσιο σύμφωνα με την ΑΑΔΕ ανέρχονται στα 113,11 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το 11μηνό Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2022 δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 6,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν απλήρωτους φόρους. Το ποσό των απλήρωτων φόρων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αυξήθηκε κατά 30,5%. Σε αυτό το σκηνικό της αύξησης των οφειλών, έρχεται να προστεθεί το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών από τις 8 Φεβρουαρίου, για οφειλές προς την Εφορία.

Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Η αδυναμία πληρωμών, αδιαμφισβήτητα επηρεάζει την οικονομική βιωσιμότητα του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα των ΜμΕ. Υπολογίζεται μάλιστα ότιπερίπου 4 στις 10 ΜμΕ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.Άνθρωποι της αγοράς - όπως το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας – ζητούν επαναφορά των 120 δόσεων, ή την θέσπιση κάποιας νέας ευνοϊκής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αιτήματα για περισσότερες δόσεις υποβάλλονται και από πολίτες, οι οποίοιαδυνατούν να “κρατήσουν” τις υφιστάμενες ρυθμίσεις τους, πχ για αποπληρωμή χρεών σε έως 24 ή 48 δόσεις.Η ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις θα λέγαμε ότι είναι από τις πιο πετυχημένες ρυθμίσεις όπως έχει αποδειχθεί, καθώς οι δόσεις είναι περισσότερες από άλλες ρυθμίσεις, γεγονός που διευκολύνει την αποπληρωμή σε μικρότερα ποσά με μακρύτερο ορίζοντα καταβολής των δόσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει το σενάριο εκ νέου ενεργοποίησης της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία , αλλά και χρέη προςτα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τέλη Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση θα έχει καλύτερη εικόνα για το ύψους του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί, το ύψος του οποίου θα καθορίσει την φύση των νέων παροχών και των νέων μέτρων που θα εφαρμοστούν το προσεχές διάστημα, τα οποία θα στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων.

Η αποκλιμάκωση των συσσωρευμένων οφειλών φυσικά,εκτός από ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, προϋποθέτει και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για το 2023 τα σενάρια περί ανάπτυξης ποικίλουν και κινούνται από 0,9% μέχρι και 2%. Η εικόνα της ανάπτυξης αναμένεται ότι θα βελτιωθεί το 2024 όπου η παγκόσμια οικονομίαπροβλέπεται ότι θα πάρει το rebound, επομένως τότε η αγορά αναμένει ότι θα βελτιωθεί ελαφρώς η κατάσταση των οφειλών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ