Ταυτόχρονη είσπραξη φόρων και εισφορών μελετά η Κυβέρνηση

 
ΕΦΚΑ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ενημερώθηκε: 14/02/22 - 08:47

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Η ταυτόχρονη είσπραξη φόρων και εισφορών των μισθωτών βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου. Μέχρι σήμερα είναι γνωστό, πως οι φόροι εισπράττονται από την ΑΑΔΕ κάθε τέλος του εκάστοτε μήνα και οι εισφορές από τον ΕΦΚΑ έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Αυτό το οποίο σχεδιάζεται σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο», είναι οι καταβολές να πραγματοποιούνται σε μια κοινή δεξαμενή και έπειτα ο κάθε φορέας να εισπράττει το ποσό που του αναλογεί.

Η φιλοσοφία της ταυτόχρονης είσπραξης, έρχεται να συμπληρώσει αυτή των τακτικότερων πληρωμών του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος πλέον θα μπορεί να πληρωθεί έως σε 10 δόσεις.

Ποια είναι η κοινή συνιστώσα; H τόνωση φυσικά των κρατικών ταμείων, η οποία θα καθορίσει αν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Η διευκόλυνση των πληρωμών, η εξοικονόμηση χρόνου, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ψηφιακή αναβάθμιση με ταχύτερες ενημερώσεις του συστήματος, το μειωμένο κόστος διεκπεραίωσης, είναι επίσης σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση στρέφεται προς ένα σύστημα κοινής είσπραξης.

Παράλληλα έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να καταγράψει καλύτερες επιδόσεις στις διάφορες μετρήσεις περί αποτελεσματικότητας του κράτους.

Κάνοντας μια αποτίμηση , συγκρίνοντας πχ τα φορολογικά συστήματα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 29 θέση ανάμεσα στις 37 χώρες στον δείκτη φορολογικής ανταγωνιστικότητας ΟΟΣΑ για το έτος 2021.

Στην κορυφή βρίσκεται η Εσθονία στην οποία οι πληρωμές φόρων είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένες, με αποτέλεσμα να έχει ένα από τα ευκολότερα συστήματα φορολογίας. Μια επιχείρηση στην Εσθονία, χρειάζεται κατά μέσο όρο 31 ώρες ετησίως για να συμμορφωθεί με τον μηχανισμό διεκπεραίωσης φορολογικών υποχρεώσεων, σε σύγκριση με τον υψηλότερο μέσο όρο των 169 ωρών στην Ιταλία, κατατάσσοντας την έτσι στην τελευταία θέση.

Από τα παραπάνω αναδεικνύεται η σημαντικότητα της ενοποίησης και της απλούστευσης των φορολογικών-ασφαλιστικών πληρωμών στην Ελλάδα. Το Timing μάλιστα είναι σημαντικό, καθώς συμπίπτει με τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας από την συσσώρευση απλήρωτων εισφορών η οποία κατέγραψε αύξηση 2,2 δισ.ευρώ μέσα σε τρεις μόλις μήνες.

Η ταυτόχρονη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων μαζί με τις φορολογικές, θα εμποδίσει την αύξηση του ιδιωτικού χρέους.Ωστόσο όσον αφορά τον τρόπο που θα συγκεντρώνονται τα ληξιπρόθεσμα, φαίνεται ότι αυτό θα παραμείνει έως έχει, δηλαδή σε χωριστούς λογαριασμούς για την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ, ώστε ανά πάσα ώρα και στιγμή να γνωρίζει κάθε φορέας την κατάσταση του εκάστοτε οφειλέτη.

Γιατί είναι σημαντική η ενοποίηση για την παραγωγικότητα; Η εξοικονόμηση χρόνου του προσωπικού των φορέων αλλά και των επιχειρήσεων από διαδικασίες διεκπεραίωσης, θα τους επιτρέψει να εστιάσουν σε άλλου είδους εργασίες, που δημιουργούν αξία αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα.

Μένει μόνο να δούμε το χρονοδιάγραμμα της εν λόγω αλλαγής, ώστε να εκτιμήσουμε πότε θα αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία τα πρώτα οφέλη.

* Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια