"Θηλιά" στα νοικοκυριά με νέα μέτρα ύψους 5 δισ.ευρώ

 
"Θηλιά" στα νοικοκυριά με νέα μέτρα ύψους 5 δισ.ευρώ

Ενημερώθηκε: 15/03/17 - 09:16

Καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με τα νέα μέτρα που έρχονται να φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ και να "στραγγαλίζουν" ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά.

Η υπόσχεση της κυβέρνησης για "ένα ευρώ ελάφρυνσης για κάθε ευρώ επιβάρυνσης" αποδεικνύεται φρούδα ελπίδα, με τους δανειστές να ανεβάζουν τον πήχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να ενεργοποιηθούν τα περίφημα αντίμετρα, οι δανειστές πλέον ζητούν πλεονάσματα 3,5% + 1% του ΑΕΠ, με το επιπλέον ποσοστό να πέφτει στις επιχειρήσεις με στόχο την ανάκαμψη της οκονομίας, επιβεβαιώνοτας και την "βόμβα" Ντάισελμπλουμ στην ολλανδική Βουλή.

Τα χτυπήματα για την ελληνική κυβέρνηση είναι από παντού καθώς το ΔΝΤ φέρεται να ζητά νέα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2019, και το "πακέτο" δείχνει να μεγαλώνει, αν υπάρξει τελικά και νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2018-2021. Το νέο "ενδιάμεσο" Μνημόνιο θα φέρει επιπλέον μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διασφαλίσουν τον αναγκαίο «δημοσιονομικό χώρο» ώστε να ληφθούν, ταυτόχρονα, ισόποσα μέτρα ελάφρυνσης έως 1,5 δισ. ευρώ.

Με περιοριστικά μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. που ζητά το ΔΝΤ, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ καλύπτεται οριακά και μόνον. Δεν διασφαλίζεται δηλαδή υπέρβαση του στόχου, προκειμένου αυτή να καλυφθεί με «επεκτατικά» μέτρα και ελαφρύνσεις.

Δηλαδή, και αν ακόμα ψηφιστούν τα αντίμετρα, δεν δημιουργείται «δημοσιονομικός χώρος» για να ενεργοποιηθούν και θα μείνουν στο «συρτάρι», μέχρι το 2020 -ή και για πάντα.

Μεγάλο στοίχημα παραμένουν τα αντίμετρα, με την κυβέρνηση να παίζει το τελευταίο της χαρτί προσπαθώντας να δώσει ελαφρύνσεις έως και 1% του ΑΕΠ. Συμφωνία με τους δανειστές δεν έχει υπάρξει ακόμα για το ύφος των αντίμετρων, καθώς η επιπλέον λιτότητα θα αφαιρέσει εισοδήματα και κατανάλωση, τροφοδοτώντας μεγαλύτερη ύφεση που θα απειλούσε την εκτέλεση του προγράμματος συνολικά.

Για τον λόγο αυτό οι θεσμοί εισηγούνται να μην δοθούν τα αντίστοιχα αντίμετρα (1-1,5 δισ. ευρώ) σε παροχές προς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού όπως θέλει η κυβέρνηση, αλλά σε φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις προς όφελος της αγοράς και των επιχειρήσεων, προκειμένου να στηριχθούν έτσι η ανάπτυξη, η απασχόληση και τα κρατικά έσοδα. Και αυτό, δεδομένου ότι ήδη το 2016 έκλεισε με ύφεση, ενώ και το ξεκίνημα του 2017 διαφαίνεται ήδη πως ήταν αρνητικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλεόνασμα λόγω στάσης πληρωμών το α' δίμηνο του 2017

Βόμβα Bloomberg: Η Ελλάδα θα πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 5% το 2019

Π. Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο-Υπάρχει σημαντική πρόοδος για την τεχνική συμφωνία»