Τι φέρνει ο νέος ΕΝΦΙΑ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

 
Μείωση του ΕΝΦΙΑ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ενημερώθηκε: 25/04/22 - 16:21

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι βασικότερες αλλαγές του νέου ΕΝΦΙΑ είναι η δημιουργία νέας κλίμακας υπολογισμού με τους συντελεστές να μειώνονται κυρίως σε ζώνες χαμηλής και μεσαίας αξίας, η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και η αλλαγή στην συχνότητα των πληρωμών.

Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Μαΐου και η τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε μια εποχή που τα δημόσια έσοδα είναι απαραίτητα για την συνέχιση των μέτρων κατά της ακρίβειας, το κράτος επιλέγει τακτικότερες πληρωμές του ΕΝΦΙΑ (σε 10 δόσεις), για την αύξηση της εισπραξιμότητας του συγκεκριμένου φόρου. Ο ΕΝΦΙΑ Από ότι φαίνεται δυστυχώς έχει έρθει για να μείνει, καθώς είναι γνωστό ότι αποτελεί (μαζί με τον Ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα) καλή πηγή φορολογικών εσόδων.

Το γεγονός βέβαια ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για την πλειοψηφία, δημιουργεί μία χαραμάδα αισιοδοξίας ότι θα αυξηθεί περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα αρκετών πολιτών.

Ωφελημένες θα είναι από τον νέο ΕΝΦΙΑ και οι ελληνικές τράπεζες, καθώς λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν πολλά ακίνητα στην κατοχή τους από πλειστηριασμούς. Με το νέο τρόπο υπολογισμού, η πλειοψηφία των ακινήτων τους θα είναι μεγαλύτερης αξίας, με χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ.

Ακόμη και σε περιοχές όπου οι νέες αντικειμενικές φτάνουν στα ύψη, η αύξηση στον ΕΝΦΙΑ είναι αναλογικά μικρότερη. Για παράδειγμα στην περιοχή του Ελληνικού, λόγω της μεγάλης επένδυσης οι τιμές ζώνης παρουσιάζονται αυξημένες σε ποσοστό περίπου 80%, ενώ ο νέος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ότι αυξάνεται περίπου σε ποσοστό 20%.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ φέρνει νέα δεδομένα και για τους μικροεπενδυτές του κλάδου ακινήτων, καθώς όσοι έχουν ακίνητα μικρής σχετικά αξίας, θα δουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης για το γνωστό επενδυτικό πρόγραμμα Golden Viza, το οποίο άλλωστε, έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, έχει αρθεί η δυνατότητα συμμετοχής των Ρώσων στο εν λόγω πρόγραμμα. Η μείωση του συγκεκριμένου φόρου, είναι ένα καλό μέσο προσέλκυσης για νέους υποψήφιους επενδυτές.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και ανησυχίες καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται αρκετά. Υπολογίζεται ότι περίπου 350.000 ήταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού και θα δουν αισθητές επιβαρύνσεις.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.