Τσουνάμι μετατροπής θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής

Τσουνάμι μετατροπής θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής
Ενημερώθηκε: 18/05/19 - 18:08

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για τη μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής. Στο διάστημα από το 2009 έως το 2018, τα περιστατικά αυξήθηκαν πάνω από 200%. Κάτι που σημαίνει ότι η τάση για ευέλικτες μορφές εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ενισχύεται και πλέον παγιώνεται, με αρνητικές συνέπειες στα εισοδήματα των εργαζομένων αλλά και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής εκτινάχθηκε από 16.977 το 2009 στις 53.481 το 2017 και τις 52.833 το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της ΓΣΕΕ, στη διάρκεια των τελευταίων ετών αυξάνεται και γενικεύεται η τάση για προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας, κυρίως με ατομικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.

Ακόμη και η ασθενική μείωση της ανεργίας γίνεται με όρους ευελιξίας και εργασιακής επισφάλειας, σε θέσεις εργασίας χαμηλών προσόντων. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης σταθεροποιούνται στις προτιμήσεις των εργοδοτών και καταλαμβάνουν ποσοστιαία αναλογία πάνω από το 50% τα πέντε τελευταία έτη.

Δείτε τον σχετικό πίνακα που δημοσίευσε η «Καθημερινή»:

1