Αλέξης Τσίπρας: Η χώρα είναι μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων

Αλέξης Τσίπρας: Η χώρα είναι μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων
Ενημερώθηκε: 15/01/18 - 16:25

Αλέξης Τσίπρας: Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης». Για να προσθέσει ότι «όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».

Ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες δίνει η νέα περίοδος, αλλά και εκνευρισμό στο παλιό πολιτικό σύστημα

Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς», σημείωσε εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (...) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η αριστέρα δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα».

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας:

«Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει.  Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας».

Σε ό,τι αφορά το οικογενειακό επίδομα σχολίασε ότι έγινε αντικείμενο ακραίας στρέβλωσης και έκανε λόγο για εξορθολογισμό του.

«Ο εξορθλογισμός του οικογενειακού επιδόματος, αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία απέναντι στις οικογένειες με δύο και τρία παιδιά» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα 100.000 τρίτεκνοι και πολύτεχνοι θα δουν ενισχύσεις, ενώ παραδέχτηκε ότι μια μικρή κατηγορία οικογενειών θα δει μειώσεις και διαβεβαίωσε ότι «στους επόμενους μήνες θα προβούμε σε ρυθμίσεις ώστε να καλυφθεί η διαφορά».

Για το ζήτημα της απεργίας επιτέθηκε σφοδρά στην ΓΣΕΕ λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία στήριξη «όταν δίναμε τη μάχη, στη διαπραγμάτευση πετύχαμε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

«Το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία ενεργά απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικών παραβιάσεων» διαβεβαίωσε.

Τόνισε ότι η διάταξη που έμεινε λέει ότι για απόφαση για απεργία πρέπει να παρίστανται (όχι να ψηφίζουν) 50% + 1 των ενεργών μελών του σωματείου. Αυτή η διάταξη δεν αλλάζει, απαιτείται πάντοτε σχετική πλειοψηφία των παρόντων.

Κατήγγειλε ως απολύτως ψευδή και ανήθικη «την καμπάνια που διεξάγεται και το ότι η κυβέρνηση εφαμόζει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των δανειστών. Ανατρέξτε σε αυτά που ζητάνε, ρωτήστε τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη, γνήσιους εκφραστές τους» είπε.