Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Αλέξης Τσίπρας: Μην ξεχνάμε ότι στην Κύπρο έγινε παράνομη εισβολή

 
Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Αλέξης Τσίπρας: Μην ξεχνάμε ότι στην Κύπρο έγινε παράνομη εισβολή

Ενημερώθηκε: 07/12/17 - 17:52

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Ίδιος και απαράλλαχτος ο Τούρκος Πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και φάνηκε να αναδιπλώνεται αυτή τη φορά.

μέσα στο ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο και σε ζωντανή σύνδεση , ανοίγοντας όλη τη βεντάλια των τουρκικών αξιώσεων

Συνθήκη της Λωζάννης

Επί της ουσίας, όσα είχε πει , τα επανέλαβε με άλλο όμως τρόπο και μπροστά στον Έλληνα Πρωθυπουργό, δηλαδή τα περί εκκρεμοτήτων στη και αναθεώρησής της, θέμα για τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και το Αιγαίο, ενώ για το Κυπριακό τάχθηκε υπέρ της διχοτόμησης του νησιού σε δυο κράτη με βάση το σχέδιο Ανάν. Στο μόνο που συμφώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Τραμπ.

Επίσκεψη Ερντογάν: Πορεία Κούρδων κατά του Τούρκου Προέδρου (ΦΩΤΟ)

Η κοινή συνέντευξη Τύπου παρότι ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τις συζητήσεις της ελληνικής με την τουρκική αντιπροσωπεία, αποκάλυψε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξαναρχίσουν συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και διερευνητικές συνομιλίες για υφαλοκρηπίδα, δεν είχε κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον εξαιτίας της αδιαλλαξίας και του θράσους του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος ούτε καν αντέδρασε όταν ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι 43 ετών. To Κυπριακό είναι ανοιχτό όλα αυτά τα χρόνια. Μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχει σαν θέμα, γιατί στην Κύπρο έγινε μια παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της».

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας Τσίπρα:

- Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως και υπάρχει. Να είναι σχέσεις που θα συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα, στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού του διεθνές δικαίου και στη συνθήκη της Λωζάνης. Όχι στην αναθεώρησή της. Σε αυτό κάναμε μία ανοιχτή συζήτηση. Να μιλήσουμε για τις διαφωνίες μας. Να τις εντοπίσουμε.

-Κίνδυνος για τις σχέσεις μας οι προκλήσεις στο Αιγαίο. Εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για τα ΜΟΔ και οι διερευνητικές συζητήσεις για την υφαλοκρυπίδα. Πάγιες οι θέσεις μας για Κυπριακό, τις υπογράμμισα. Η λύση πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ελπίζουμε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

- Δύσκολη και σημαντική η συμφωνία για το μεταναστευτικό. Συμφωνήσαμε σε μέτρα για ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία των αρχών μας. Χαιρέτισα την προσπάθεια της Τουρκίας για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων.

- Μιλήσαμε για τη σημασία των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική της Τουρκίας. Με αμοιβαίες υποχρεώσεις και οφέλη. Η Ελλάδα θα στηρίζει σταθερά μία δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτά στην Ευρώπη σταθερά. Ελπίζουμε ότι θα επανέλθει στον ευρωπαϊκό δρόμο.

-Δεν στηρίζουμε πραξικοπηματίες. Είμαστε μία χώρα δημοκρατική με κράτος δικαίου. Η δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της γίνονται απολύτως σεβαστές από όλους μας.

-Για την Ελλάδα το 2018 είναι χρονιά ορόσημο γιατί μετά από μία περιπέτεια ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο γιατί ανακτά τη δυναμική της. Γι αυτό θεωρώ ότι το 2018 έφτασε η στιγμή, να συνδράμουμε ώστε να δημιουργηθεί το θετικότερο δυνατό κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς, στη συνεργασία την οικονομική. Σας προσκαλώ να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα βασίζεται στην καχυποψία και τις προκλήσεις αλλά στη συνεργασία. Είμαι σίγουρος ότι θα το αποδεχτείτε αλλιώς θα αποβεί εις βάρος των λαών μας, της περιοχής και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας Ερντογάν:

-Εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας - Έχουμε ομογενείς που διαβιούν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγουμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας, αλλά είναι πια κομμάτι της ιστορίας αυτά τα λάθη.

- Όπως είπα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και πρέοπε να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτήν την αντίληψη. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές.

-Ο χώρος αυτός(Μαξίμου) δεν μου είναι ξένος, διότι τον επισκέφθηκα ως πρωθυπουργός. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη ως Πρόεδρος. Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πάρα πολύ σημαντικά. Στις συνομιλίες θίξαμε και θέματα όπως το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας και ελπίζουμε φέτος ότι εντός των προσεχών μηνών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση.

-2,6 δισ. δολάρια ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών. Έχει μειωθεί, πρέπει να θέσουμε νέους στόχους. Μιλήσαμε για σιδηροδρομικές συνδέσεις και ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις πολιτιστικές μας θέσεις και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα υπάρχοντα έργα και μνημεία πολιτισμού.

-Ως προς την τρομοκρατία κάνουμε μεγάλο αγώνα με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK. Είχαμε 250 θύματα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα. Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών. Αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μία χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια, πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

-Εδώ και 15 χρόνια σε όλους τους Έλληνες φίλους μου, λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε να εκσυγχρονίσουμε αυτή τη Συνθήκη(της Λωζάνης) και δεν πήρα καμία απάντηση.

-Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης. Νομίζω ότι υπάρχουν θέματα στη Δυτική Θράκη.Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης

Για το Κυπριακό

Κυπριακό

-Όταν έληξαν οι διαπραγματεύσεις τελευταία στιγμή στο, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει. Εγώ είπα ότι έπρεπε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες και να υπογράψουμε τη συμφωνία. Στη συνέχεια έγινε δημοψήφισμα και οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν. Στο Νταβός μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση και δεν έγινε έτσι. Ποιος ήταν και πάλι εκείνος που αποχώρησε; Η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε δώσει 30 δισ. δολάρια από τον προϋπολογισμό μας. Η Ε.Ε. μας έχει δώσει 850 εκατ. ευρώ.Δεν μας έχει δώσει αυτά που έχει υποσχεθεί