Κρίσιμες ώρες για το Σκοπιανό - Σήμερα ή αύριο το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Τσίπρα

 
Κρίσιμες ώρες για το Σκοπιανό - Σήμερα ή αύριο το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Τσίπρα

Ενημερώθηκε: 07/06/18 - 10:23

Τις επόμενες ώρες θα κριθεί η τύχη των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ θα πει το μεγάλο «ναι» για λύση στο ονοματολογικό ή το μεγάλο «όχι» που θα φέρει νέα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει δεσμευτεί ότι σήμερα θα απαντήσει στον ΟΗΕ και τον ειδικό διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, αν αποδέχεται την προφορική συμφωνία που κλείδωσε στη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες.

Πρώτα θα επικοινωνήσει με τον Μάθιου Νίμιτς και έπειτα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σε περίπτωση που συμφωνήσει το όνομα θα είναι «Republika Severna Makedonija», δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με erga omnes, αλλά και τη δυνατότητα μιας μεταβατικής περιόδου δύο ετών, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της ΠΓΔΜ, να αλλάξει το συνταγματικό όνομα και να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές. Σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλες αλλαγές, από τις ταμπέλες σε δημόσιους χώρους, μέχρι τα διαβατήρια.

Εφόσον πει «ναι» τότε μέχρι την Κυριακή αναμένεται να υπογραφεί από τους δύο πρωθυπουργούς η συμφωνία στις Πρέσπες και η γειτονική χώρα να πάρει το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ.

Το κείμενο της συμφωνίας έχει ήδη συνταχτεί από τον Μάθιου Νίμιτς, είναι 20 σελίδων και περιγράφει αναλυτικά τα βήματα που θα γίνουν. Η διαδικασία θα κρατήσει αρκετούς μήνες και ίσως το πιο κρίσιμο σημείο είναι το δημοψήφισμα στα Σκόπια το φθινόπωρο. Και βεβαίως η ψήφιση από την ελληνική βουλή της συμφωνίας.

Αν Ζάεφ και Τσίπρας τηλεφωνηθούν και κλείσουν το ραντεβού, τότε ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον Προκόπη Παυλόπουλο, κι ενδεχομένως με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Όλα δείχνουν πώς μάλλον είμαστε κοντά στη συμφωνία. Κυβερνητικά στελέχη τόσο της Αθήνας όσο και των Σκοπίων εμφανίζονται αισιόδοξα. Παράλληλα έχουμε τη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα είναι «θέμα ημερών», αλλά και το «ανοικτό παράθυρο» για συμφωνία που άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που επιβεβαιώνουν την ατμόσφαιρα επικείμενης υπογραφής του Συμφώνου

Αυτό προβλέπει και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Αντόνιο Μιλοσόσκι, ο οποίος υποστηρίζει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. «Την Πέμπτη ή την Παρασκευή στην Μεγάλη Πρέσπα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων, θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ονομασία».

συλλαλητηρίων που έγιναν χθες σε όλη την Ελλάδα

Όλες οι διεργασίες γίνοινται υπό τη σκιά, αφενός της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΝΔ για το ονοματολογικό (κυρίως για τη μακεδονική γλώσσα) και αφετέρου των αλλά και αυτών στα Σκόπια.

Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία ασκήθηκε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα και έγινε λόγος για «βαριές εθνικές υποχωρήσεις». Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε μία διεθνή συμφωνία που θα ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα».

Από το Μόναχο όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν, συμμετέχοντας στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έστειλε νέο μήνυμα στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους τόνισε ότι οι θέσεις του κόμματός του για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ είναι ξεκάθαρες, και ταυτόχρονα κατανοητές και στους κόλπους των ηγετών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Από την άλλη, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «πατριδοκαπηλία».

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης συμμάχησε με την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μία συμφωνία με τα Σκόπια».