Novartis: Αμήχανη η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο χειρισμού της υπόθεσης - Αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών

 
Novartis: Αμήχανη η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο χειρισμού της υπόθεσης - Αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών

Ενημερώθηκε: 09/02/18 - 09:23

Novartis: Τη Δευτέρα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης Novartis, με πιαθνότερο σενάριο τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ ήδη έχουν κατατεθεί αιτήματα για το άνοιγμα λογαριασμών των εμπλεκομένων προσώπων.

Χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κατέληξε σε λήψη απόφασης για τα επόμενα βήματα, για την επιλογή που θα κάνει όσον αφορά την τύχη της επίμαχης δικογραφίας. Ένδειξη ενός κλίματος προβληματισμού και αμηχανίας μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, το οποίο αποτυπώθηκε στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο, καθώς οι επιφυλάξεις εντάθηκαν μετά τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της δικογραφίας, για το οποίο εκφράζονται από πολλές πλευρές ενστάσεις κατά πόσον επαρκεί για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες με τρόπο τέτοιο ώστε να μην οδηγηθεί –και πάλι– μια πολυδιαφημισμένη ως σκάνδαλο υπόθεση σε μηδενικό αποτέλεσμα.

Επισήμως, από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη η δυστοκία στη λήψη απόφασης αποδίδεται στο μέγεθος της δικογραφίας και στην ανάγκη να εξεταστούν και να αναλυθούν στη λεπτομέρειά τους όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή. Βεβαίως, όλη αυτή η ατμόσφαιρα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχική στάση που υιοθετήθηκε από κυβερνητικά στελέχη, που έσπευσαν να μιλήσουν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του κράτους.

Δείτε εδώ όλα τα νεότερα σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis

Όσον αφορά το δικαστικό σκέλος, έχουνυπάρξει αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών σε ελβετικές και κυπριακές τράπεζες από τις εισαγγελικές αρχές, σε μια προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία για διακίνηση πολιτικού χρήματος.

Ουσιαστικά αναζητούνται τα στοιχεία που θα “δέσουν” τις καταθέσεις μαρτύρων που υπάρχουν και να υπάρξουν συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον των προσώπων που αναφέρονται σε αυτές ως αποδέκτες “μαύρου” χρήματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η Εισαγγελία Διαφθοράς, που χειρίζεται την έρευνα, αναζητά, παράλληλα, εξωχώριες εταιρείες και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι, λόγω της παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών, η δικογραφία θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη.

Σύγκρουση με ΝΔ

Την ίδια ώρα η πολιτική σύγκρουση με τη ΝΔ συνεχίζεται με σφοδρότητα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη, τώρα όμως έχουμε και πολωνοποίηση. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Όταν δεν έχουμε διάκριση εξουσιών, δεν έχουμε κράτος δικαίου».

Το Μαξίμου απάντησε κατηγορώντας τη ΝΔ για απόπειρα εκφοβισμού των θεσμών και της Δικαιοσύνης. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «οι αναφορές σε "πολωνοποίηση", σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και "κουκουλοφόρους" μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται».

Η «ταυτότητα» των μαρτύρων

Μόνο ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis ήταν σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΙ στέλεχος της εταιρείας.

Ο πρώτος μαρτυράς που φέρει το ονοματεπώνυμο γυναίκας είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες άνδρας, άλλοτε ανώτερος δημόσιος λειτουργός που διετέλεσε στέλεχος ασφαλιστικού ταμείου.

Είναι αυτός που με την κατάθεση του ενέπλεξε τον έναν από τους δυο πρωθυπουργούς.

Ο δεύτερος μάρτυρας με το όνομα Μάξιμος Σαράφης είναι στην πραγματικότητα γυναίκα, πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, που γνώριζε κάθε βήμα του και το ημερήσιο πρόγραμμά του με τα καθημερινά ραντεβού.

Ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας είναι ο τεχνοκράτης της υπόθεσης με άρτια τεχνική κατάρτιση στον τομέα της υγείας και ειδικός σε ζητήματα τιμολόγησης και πολιτικής φαρμάκου.